In België bestaan er voor particulieren verschillende soorten elektriciteitsaansluitingen. Het type aansluiting bepaalt het maximale vermogen dat u kan aansluiten en dus de maximale snelheid waarmee u uw auto kan opladen. Hier houdt u best rekening mee bij de keuze van uw laadpaal.
Het belangrijkste verschil is of u een 230V of 400V-aansluiting heeft. Dit kan u zien aan het feit of er twee of vier draden lopen tussen de tellerkast van de netbeheerder en uw (hoofd-)zekeringenkast. In het geval van een 230V-aansluiting bent u beperkt tot éénfasig laden (3,7kW of 7,4kW), bij een 400V-aansluiting kan u driefasig opladen (11kW of 22kW).
Indien u een 230V aansluiting heeft kan u ook opteren voor een omschakeling naar 400V-aansluiting. Er moet wel onderzocht worden of deze verzwaring mogelijk is. Fluvius bekijkt of deze verzwaring mogelijk is. Wilt u hierover meer informatie? Download hier onze gids met veelgestelde vragen over een netverzwaring.
Het tweede aspect om rekening mee te houden is het maximale aansluitvermogen. Dit wordt geregeld door de hoofdzekering in uw tellerkast van de netbeheerder en aangeduid in het aantal ampère (A) (= maximale stroom). Dit bestaat zowel voor een 230V als 400V-aansluiting in verschillende stappen. U kan dit vergelijken met het maximaal aantal liter water dat er door uw waterleiding loopt. Hoe dikker de kabel, hoe meer stroom (ampère) er maximaal door kan lopen. Typische aansluitingen zijn 20A, 40A of 63A. Indien u wil kunnen laden aan 7,4kW of 22kW hebt u minimaal 32A nodig. Voor 3,7kW of 11kW volstaat 16A.
Aangezien u ook nog uw licht wil kunnen aandoen en elektrisch wil koken of verwarmen dient er boven het vermogen van uw laadpaal nog marge te zijn voor deze apparaten. Indien dit krap wordt kan u voor een load-management systeem van PlugInvest kiezen waarbij het gebruik van uw huis continu wordt vergeleken met de limiet van de aansluiting. Zo kan u steeds het vrije vermogen maximaal beschikbaar stellen voor het opladen van uw auto.
Opgelet!
In België bestaan er ook nog oude netten waarbij er 3 draden tussen tellerkast en (hoofd-)zekeringenkast lopen, de zogenaamde 3*230V-aansluiting. Hierbij is het beschikbare laadvermogen beperkt tot 7,4kW. Contacteer PlugInvest voor meer info of specifieke oplossingen voor deze situatie.
De laadstations die PlugInvest aanbiedt kunnen zowel één- als driefasig aangesloten worden. Hierdoor kunnen we ook zonder een netverzwaring probleemloos een laadstation installeren en toch kiezen voor een toekomstgerichte snellader van 11 kW of 22 kW. Voor uw huidige (hybride) wagen is éénfasig misschien voldoende, maar voor uw volgende (volledig) elektrische wagen kiest u beter voor een driefasig toestel.
Aarzel zeker niet om PlugInvest te contacteren voor meer informatie.