Plug-in hybride thuis opladen


Plug-in hybride wagens hebben doorgaans een kleinere batterij dan volledig elektrische wagens. Het is mogelijk om een plug-in hybride wagen ’s nachts volledig op te laden via het stopcontact. Toch is het aangeraden om een laadpaal te installeren om een plug-in hybride wagen op te laden. Naast de laadsnelheid en de veiligheid zijn er nog verschillende redenen waarom u beter voor een laadpaal kiest. Hieronder worden de verschillende redenen toegelicht.

Veiligheid

Wanneer u een elektrische wagen via het stopcontact oplaadt, kan het zijn dat het circuit overbelast geraakt en de stroom uitvalt. Doordat meerdere apparaten op hetzelfde circuit aangekoppeld zijn kan er overbelasting optreden en valt de stroom uit. Ook is de bekabeling voor standaard-stopcontacten in een woning ook niet gedimensioneerd voor een urenlange belasting op hoog vermogen. Wanneer u een laadpaal installeert, wordt deze apart aangesloten aan de zekeringskast om zo overbelasting van het circuit te voorkomen. Ook wordt hierbij een extra lekstroomdetectie geïnstalleerd zodat uw bestaande elektrische installatie ook correct blijft werken.

Apart verrekenbaar

Bent u werknemer of bedrijfsleider en bezit u een plug-in hybride bedrijfswagen, dan wil u het energieverbruik ook graag apart verrekenen. Via het stopcontact kan u het verbruik van uw plug-in hybride wagen niet registreren tenzij u een SmartCable van Pluginvest gebruikt. Installeert u een laadpaal, dan kan dit ook geregistreerd worden. Zo kan de energiekost makkelijk gesplitst worden en kan de afrekening van de stroom met de werkgever of vennootschap makkelijk en transparant gebeuren.

Online monitoring

Naast de monitoring van het energieverbruik heeft u ook bijkomende voordelen wanneer u uw laadstation via het platform van Pluginvest kan opvolgen. Zo kunnen we steeds de laatste software-updates doorsturen naar het laadstation ne kan er bij een eventuele storing ook vanop afstand een oplossing aangeboden worden.

Sneller

Volledig elektrische wagens kunnen tot 10x sneller laden aan een laadpaal vergeleken met een stopcontact. Plug-in hybrides laden minstens 60% sneller aan een laadpaal. Dit is wel afhankelijk van het laadvermogen van de auto. Een hoger laadvermogen resulteert in een kortere laadtijd. Ook is het vermogen van de laadpaal een belangrijke factor. Een laadpaal met een laag vermogen zal minder stroom kunnen leveren dan een laadpaal met een hoog vermogen. Wel zal u via een laadpaal altijd sneller opladen dan via het stopcontact.

Heb ik al een stopcontact?

Wanneer u vaststelt dat u nog geen stopcontact hebt op de plaats waar u uw plug-in hybride wil opladen, moet u deze aansluiting nog leggen. Hiervoor zijn vaak bekabelings- en eventueel zelfs graafwerken nodig. Deze kosten kunnen in sommige gevallen groter zijn dan de kost van de laadpaal zelf. Wanneer u deze werken toch moet laten uitvoeren, raden wij dan ook aan om meteen een laadstation te plaatsen in plaats van een gewoon stopcontact. Dit is niet alleen sneller, handiger en veiliger. U bent ook meteen klaar voor de toekomst. 

Weerbestendig

De laadpalen die Pluginvest aanbiedt zijn van hoge kwaliteit en zijn bestendig tegen ons veranderlijk klimaat. Waar waterdichte stopcontacten kunnen falen bij extreem weer (doordat beschermkap het stopcontact niet afsluit), zullen de laadpalen van Pluginvest het niet opgeven in extreme weersomstandigheden. Wanneer u een plug-in hybride oplaadt in een niet-overdekte omgeving is het dus ten sterkste aangeraden om een laadpaal te installeren.

Future proof

Plug-in hybrides zijn een tussenstap in de omschakeling naar zero-emissie mobiliteit. Elektrische wagens zullen in de toekomst een alsmaar belangrijkere rol spelen in onze mobiliteit. De kans is reëel dat u volgende wagen een volledig elektrische wagen zal zijn. U kan er dan voor kiezen om uw huidige hybride wagen langzaam op te laden via het stopcontact. Of u kan een laadpaal installeren en al genieten van de eerder aangehaalde voordelen, daarnaast bent u al klaar voor de toekomst.

Hebt u na het lezen van dit artikel nog vragen over het opladen van een plug-in hybride, of hebt u interesse in een laadpaal van Pluginvest, neem dan zeker contact op met ons en stel u vragen.

Hieronder vindt u een lijst met de laadmogelijkheden en laadtijden van verschillende elektrische en plug-in hybride wagens.


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)