Polestar 2 thuis opladen

Polestar 2 thuis opladen

De Polestar 2 is sinds 2020 beschikbaar in België. Polestar is een dochtermerk van Volvo en heeft eerst een hybride wagen uitgebracht, de Polestar 1. Nu hebben ze een volledig elektrisch model uitgebracht dat de concurrentie aan zal gaan met Tesla. Doordat het een dochteronderneming is van Volvo kunnen ze gebruik maken van de bestaande expertise binnen Volvo. Hebt u interesse in de Polestar 2, of wil u meer informatie over de batterijcapaciteit en de laadmogelijkheden, lees dan zeker dit artikel.


Vermogen van de batterij

De Polestar 2 beschikt over een batterijcapaciteit van 78kWh, hiervan is 72,5kWh bruikbaar. Dit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van 470 kilometer (WLTP). Het werkelijke rijbereik zal eerder lager liggen omwille van weersomstandigheden, rijgedrag en tal van andere factoren. U kan de Polestar 2 op verschillende manieren opladen: via een gewoon stopcontact, via een (publieke) laadpaal thuis en op het werk, of via een DC-snellaadpaal.


Hoelang duurt het om de batterij van een Polestar 2 op te laden?

De traagste manier om de Polestar 2 op te laden is via het stopcontact. Om volledig op te laden via het stopcontact zal de wagen meer dan 1 dag nodig hebben. Om de wagen optimaal te gebruiken is het dus aangewezen om een laadpaal te installeren. Via een gewone AC-laadpaal kan de Polestar 2 opgeladen worden in ongeveer 7 uur. Hiervoor moet u wel beschikken over een 3-fasige netaansluiting. Beschikt u thuis enkel over een 1-fasige netaansluiting, dan zal de Polestar 2 opladen in ongeveer 10 uur tijd. Merk hier wel op dat u na 10 uur terug een rijbereik heeft van +/- 470 kilometer. U hoeft de wagen dus niet altijd volledig op te laden om uw dagelijkse afstanden af te leggen.

Hieronder vindt u een overzicht van de laadsnelheid bij verschillende types aansluitingen.


Wilt u nog sneller opladen, dan kan u de omvormer van de wagen passeren door via een DC-snellader rechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. De Polestar 2 kan zo tot 150 kW per uur opladen. Op die manier kan de Polestar 2 opladen in ongeveer 30 minuten. Merk hier wel op dat een DC-snellader de batterij tot maximaal 80% oplaadt, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.


Hoe opladen?

De Polestar 2 werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Polestar 2 wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.


De aansluiting om de Polstar 2 op te laden bevindt zich achteraan aan de linkerkant van de wagen. Wanneer u een laadpaal thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.


Ons advies

Pluginvest raadt voor de Polestar 2 aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Polestar 2 zal echter nooit meer dan 200kW per uur opladen. Doorgaans is een DC-snellader een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadcapaciteiten van andere populaire elektrische en plug-in hybride wagens:


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)