Renault ZOË

Renault ZOE thuis opladen

Bent u op zoek naar een compacte stadsauto die ook volledig elektrisch rijdt? Dan is de  Renault ZOE  zeker iets voor u! Deze wagen was in de eerste jaarhelft van 2020 de populairste elektrische wagen. De eerste versie van de Renault ZOE werd gelanceerd in 2012. De volledig elektrische wagen van Renault kan dus een pionier genoemd worden onder de elektrische voertuigen. Ondertussen is de derde uitvoering van de wagen eind 2019 gelanceerd. Wil je meer weten over de laad-mogelijkheden zowel thuis, op het werk als publiek, lees dan zeker dit artikel.  

Vermogen van de batterij

Er zijn 4 verschillende modellen van de Renault ZOE beschikbaar (Life, Zen, Intens en Riviera). Deze modellen kunnen worden uitgerust met 2 verschillende motortypes, de R110 motor met 110 pk en de R135 motor, met 135 pk (de Intens en Riviera zijn enkel beschikbaar met de R135 motor). De grootte van de batterij bedraagt 52 kWh, wat neerkomt op een autonomie die schommelt rond de 385 kilometer (WLTP). De precieze autonomie hangt echter af van het gewicht en het motortype van het specifieke model.

De Renault ZOE kan op verschillende manieren worden opgeladen. Hij kan worden opgeladen via het stopcontact, dit is wel de traagste manier om de wagen op te laden. Daarnaast kan u ook een laadpaal of wallbox installeren om de Renault ZOE op te laden. De laadpaal wordt dan bij u thuis of op het werk geïnstalleerd zodat de wagen oplaadt terwijl hij niet gebruikt wordt. Wanneer u onderweg bent en u batterij is bijna leeg kan u ook altijd aan een publiek laadstation of DC-snellader opladen.

Hoelang duurt het om een Renault ZOE op te laden?

De laadsnelheid hangt af van de manier waarop u de Renault ZOE wilt opladen. De traagste manier om een elektrische wagen op te laden is via het stopcontact. Dit kan tot een hele dag in beslag nemen. De ideale manier om een elektrische wagen op te laden is via een laadpaal. Zo kan de Renault ZOE opgeladen worden in onder 6 uur. Wilt u de Renault ZOE in sneltempo opladen, dan kan u een DC-snellader gebruiken. Na 1 uur en 30 minuten kan de wagen opgeladen zijn voor 80%, afhankelijk van het vermogen van de laadpaal.

De beste optie om de Renault ZOE op te laden is om te kiezen voor een laadpaal bij u thuis of op het werk. Daarbij moet u controleren of u thuis of op het werk een 1-fasige of 3-fasige aansluiting heeft. Wanneer enkel een 1-fasige aansluiting beschikbaar is kan de Renault ZOE maximaal 7,4kW per uur opladen. Met een batterijcapaciteit van 52 kWh zal de Renault ZOE ongeveer 7 uur nodig hebben om volledig op te laden. Wanneer u thuis over een 3-fasige aansluiting beschikt kan u de Renault ZOE opladen aan 22kW per uur. De wagen zal dan opgeladen worden in onder de 3 uur. Dus wanneer u over een laadpaal bij u thuis of op het werk beschikt kan u de Renault ZOE steeds opladen binnen de werkdag. De laadtijd en actieradius van de wagen zal bij veel mensen de zorg wegnemen om een elektrische wagen aan te schaffen als alternatief voor een verbrandingsmotor.

Als het sneller moet, kan u echter ook de omvormer van de wagen passeren door via een DC-snellader rechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. Sommige elektrische wagens kunnen zo tot 250 kW per uur opladen. De Renault ZOE is echter gelimiteerd tot 46kW. Zo kan een Renault ZOE in 1 uur en 15 minuten opgeladen zijn voor 80% en heeft u opnieuw een rijbereik van 308 kilometer (WLTP). Wanneer u een snel-lader gebruikt, kan de wagen maximaal tot 80% opladen, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.

Hieronder vindt u de cijfers terug van de laadsnelheid per type aansluiting. Een voorbeeld: Wanneer u een 1-fasige aansluiting hebt en een laadpaal met een maximaal vermogen van 7,4 kW, dan zal de Renault ZOE volledig opladen in 7 uur en 2 minuten, ofwel 55 kilometer per uur opladen.

Renaut ZOE

 

 

 

 

 

DC Snellader

 

 

Laadpunt  

Maximaal  

Vermogen    

Tijd  

Snelheid  

 

Vermogen    

Tijd  

Snelheid  

Stopcontact (2.3 kW)  

230V / 1x10A  

2.3 kW  

22u3 7 m  

17  km/u  

 

15  kW  

3 u28m  

89 km/u  

1-fase 16A (3.7 kW)  

230V / 1x16A  

3.7 kW  

15 u 3 m  

27  km/u  

 

30  kW  

1 u 43m  

178  km/u  

1-fase 32A (7.4 kW)

230V / 1x32A

7.4 kW

7u2m

55 km/u

 

46 kW

1u13m

272 km/u

3-fase 16A (11 kW)  

400V / 3x16A  

11 kW  

4u 44m  

81 km/u  

 

 

 

 

3-fase  32 A ( 22  kW)  

400V / 3x 32 A  

22  kW  

2u22m

163 km/u

 

 

 

 



       




Hoe opladen?

De Renault ZOE werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Renault ZOE wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.


De aansluiting om op te laden bevindt zich vooraan in het midden van de wagen. Wanneer u een laadstation thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.

Ons advies

Pluginvest raadt voor de Renault ZOE aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation te installeren moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, wat de laadtijd zal verlengen. Dit volstaat echter voor de meeste gebruikers ook om 's morgens steeds met een volle batterij te kunnen vertrekken.

Het opladen via een gewoon stopcontact raden we steeds af omwille van de veiligheid. Het risico bestaat immers dat het stopcontact dat u gebruikt na verloop van tijd doorbrandt of dat de bekabeling waarop het is aangesloten niet geschikt is om urenlang zwaar belast te worden. Ook kan u zo het energieverbruik niet apart meten zodat u dit kan verrekenen met uw werkgever of vennootschap. De Renault ZOE is bovendien zeer gevoelig aan de spanningskwaliteit waardoor we dikwijls foutmeldingen zien wanneer dit wordt geprobeerd via een gewoon stopcontact. Met een laadstation kunnen we bovendien onze Smart Home oplossing toevoegen zodat het opladen gebeurt in functie van het verbruik van uw woning en de productie van de zonnepanelen op uw dak.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations in Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadcapaciteiten van andere populaire elektrische wagens:

Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE  

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)