WTLP: Wat is het en wat betekent het voor u?


In 2020 zijn er nieuwe regels ingegaan voor PHEV’s en bedrijfswagens maar wat is WTLP en wat is het verschil met vorig jaar?

Wat is WLTP?

Voor auto’s op de markt komen, worden ze getest. Er wordt gecontroleerd of de uitstoot van nieuwe auto’s voldoet aan de Europese waarden. WTLP (de afkorting van Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) is een methode waarmee dit wordt getest. De WLTP is in 2019 al ingevoerd voor particulieren maar in 2020 (met uitloop tot 2021) wordt dit ook de norm voor ’de fiscaliteit van bedrijfswagens en lease auto’s.

Wat is het verschil tussen WLTP en NEDC 2.0

WLTP hanteert andere testmethoden dan de NEDC-test (afkorting voor New European Driving Cycle). Vroeger werden abstracte, theoretische rijprofielen gebruikt om het brandstofverbruik te meten, maar voortaan hanteert men een realistischer rijprofiel op basis van werkelijke rijgegevens. Dit geeft een betrouwbaarder beeld van de prestaties op de weg en is een handig, universeel middel om verschillende personenauto’s met elkaar te vergelijken. Aangezien de cijfers ook meer aansluiten bij wat er in realiteit wordt verbruikt en uitgestoten, zal het ook nieuwe basis vormen om de aftrekbaarheid van de auto te berekenen. (zie ons artikel over aftrekbaarheid in 2020)

Wat betekent dit voor u?

Als u elektrisch rijdt maakt het over het algemeen weinig tot niets uit omdat een elektrische auto geen uitstoot heeft. Als u met een auto rijdt met alleen een verbrandingsmotor heeft u de wijzingen waarschijnlijk al gemerkt omdat de overgang van NEDC 2.0 naar WLTP voor benzineauto’s al in 2019 werd doorgevoerd. Voor PHEV en bedrijfswagen zijn de regels begin 2020 ingegaan maar de regels worden aangescherpt. Voor Lease auto’s gaan de regels in 2021 in.