Hoe kan je de Volkswagen ID.3 opladen?

Volkswagen ID.3  

De  Volkswagen ID.3 1ST is de eerste Volkswagen die gebouwd is zonder een versie met verbrandingsmotor. De volledig elektrische Volkswagen ID.3 1ST is voorlopig beschikbaar in 3 uitvoeringen, de standaardversie, de ID.3 1ST Plus en de ID.3 1ST Max. In 2021 worden hier nog wat versies aan toegevoegd en zal u de wagen kunnen aanschaffen met een grotere batterij. Hebt u interesse in deze wagen en bent u benieuwd naar de laadmogelijkheden, lees dan zeker dit artikel.

Wat is het bereik ?

De 3 eerste versies van de Volkswagen ID.3 1ST hebben een batterijcapaciteit van 62 kWh, hiervan is 58kWh bruikbaar. Dit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van 425 kilometer (WLTP). Het werkelijke rijbereik van de Volkswagen ID.3 1ST zal echter lager liggen omwille van de weersomstandigheden, het rijgedrag en tal van andere factoren.

Hoelang duurt het om de batterij op te laden?

LaadpuntVermogenTijd
Stopcontact 2.3 kW29u 45m
1-phase 16A3.7 kW18u 30m
3-phase 32A
22 kW6u 15m
CCS 50 kW51 min
CCS124 kW31 min

Hoe kan ik opladen?

De Volkswagen ID.3 1ST werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Volkswagen ID.3 1ST wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.

 

 

Ons advies

Pluginvest raadt voor de Volkswagen ID.3 1ST aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Volkswagen ID.3 1ST zal echter nooit meer dan 100kW per uur opladen. Doorgaans zijn de DC-snelladers een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.
Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.