Hoe thuis een Tesla Model 3 opladen?

De Tesla Model 3 is de populairste wagen van het gelijknamige automerk. Daarboven is het ook de populairste elektrische wagen ter wereld. Niet enkel het design maakt deze wagen zo populair. Ook de technologie die er in verwerkt is zorgt ervoor dat deze wagen immens populair is geworden. Hebt u ook interesse en wilt u meer weten over de laadmogelijkheden, lees dan zeker dit artikel!

Vermogen van de batterij

De Tesla Model 3 was initieel enkel beschikbaar in de uitvoeringen ‘Long Range Dual Motor’ en de ‘Long Range Performance’. Ondertussen is ook de 'Standard Range Plus' beschikbaar. De ‘Long Range' duidt op het rijbereik van ca. 570km (volgens WLTP-normen), ofwel een batterijcapaciteit van 75kWh.  Ongeveer het dubbele van de huidige Nissan Leafs en Renault Zoë. Bij de 'Standard Range Plus' bedraagt deze 50kWh.

Gelukkig voorziet Tesla ook een aardige laadsnelheid door te kiezen voor 3-fasige omvormers in de auto. Hierdoor kan er opgeladen worden aan 11kW. Op de voorwaarde dat u beschikking heeft over een 3-fasige aansluiting (400V). Hier wringt al meteen het eerste schoentje aangezien zowel in België als Nederland een standaard-aansluiting bij een particulier éénfasig of 230V is. In België komt hier nog de bijkomende complexiteit bij van de 3-fasige netaansluitingen zonder neuter. Deze specifieke problematiek hebben we reeds beschreven in een eerder blog-artikel.

Hoe lang duurt het om een Tesla Model 3 op te laden?

Dit hangt uiteraard samen met het beschikbare vermogen van de netaansluiting en het laadstation. Sneller dan 11kW is sowieso niet mogelijk aangezien dit de maximale capaciteit is van de omvormer van de auto. De laadstations van Pluginvest bieden wel de mogelijkheid om later via software te upgraden naar 22kW.

Wist u dat hybridewagens slechts 1/3de van benzineauto’s verbruiken? Vraag vrijblijvend advies voor een overstap naar een duurzame mobiliteit en verlaag uw verbruikskosten.


Type aansluitingen

Tesla werkt met de Europese standaard-aansluiting Type 2(= type Mennekes).


Snelladen?

Naast de gewone laadfunctie op wisselstroom die hierboven al werd toegelicht, heeft de Tesla Model 3 ook een snellaadfunctie. Hiervoor is er een aparte aansluiting met een CCS-stekker nodig. Momenteel worden hiervoor ook de Supercharger-stations omgebouwd. 


Via zulke laadstations is het mogelijk om de batterij op te laden aan 120kW wat overeenkomt met 750km/u. Aangezien het laden op deze manier steeds stopt bij 80% van de batterijcapaciteit duurt het opladen op deze manier ongeveer 40min. Momenteel is Tesla echter bezig zijn SuperCharger netwerk te versterken zodat laadsnelheden van 250kW mogelijk zullen worden. Hierdoor wordt de laadtijd teruggebracht tot ca. 15min. PlugInvest biedt eveneens snellaadstations aan bij bedrijven en overheden. Hierbij verzorgen wij het ganse beheer en uitbating, dit kan een interessant nieuw verdienmodel zijn voor u. Meer weten? Vraag vrijblijvend advies aan.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadcapaciteiten van andere populaire elektrische en plug-in hybride wagens:


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)