België kreeg 13.000 publieke laadpunten erbij in 2022

Voor het EV-landschap was 2022 een absoluut topjaar. De populariteit van elektrische (bedrijfs)wagens is een heuse explosie aan het doormaken met sterke verkoopcijfers als gevolg. Volgens EV-Belgium kan een mogelijke oorzaak daarvoor de enorme toename aan publieke laadpalen in 2022 zijn. Maar liefst 13.000 publieke en semi-publieke laadpalen werden vorig jaar geïnstalleerd over heel ons land. Op het vlak van laadinfrastructuur wil dit zeggen dat België voor op schema staat! 

Groeispurt van publieke laadpalen

Met de toevoeging van 13.000 nieuwe publieke laadpalen het afgelopen jaar komt het totaal aantal publieke laadpalen op meer dan 27.000. Hiervan zijn er ongeveer 1.000 snelle DC-laders van hoog vermogen. In dit stadium van de transitie naar eMobility zegt EV-Belgium dat dit naar Europese norm voldoende blijkt te zijn. Zo wordt er gesteld dat er voor elke 10 elektrische wagens minstens 1 AC-lader gerekend moet worden en voor elke 80 elektrische wagens er 1 DC-lader voorzien moet zijn. Voorzitter van EV-Belgium, Jochen De Smet, gelooft overigens ook dat deze trend zich in 2023 nog sterker zal doorzetten. “De investeringsbereidheid, het aantal lopende bestellingen en de verschillende plannen, wijzen erop dat het aantal plaatsen waar een gebruiker zal kunnen laden ook in 2023 fors zullen toenemen.” aldus de voorzitter van EV-Belgium. 

Een opmerkelijke vaststelling is dat Wallonië wat achter hinkt op Vlaanderen en Brussel als het om laadinfrastructuur gaat. Een gebrek aan een concreet, toekomstgericht beleid ligt hiervoor aan de basis, zegt Jochen De Smet. Zo zijn er ongeveer 21.000 laadpunten in Vlaanderen tegenover slechts 3.300 in Wallonië. Dit wil zeggen dat er over heel Wallonië ongeveer evenveel laadpunten zijn als in Brussel alleen (2.800 laadpunten). Over de nationale dekking van laadpunten valt dus iets te zeggen. 

Verkoop van elektrische wagens

De groei aan publieke laadpalen en natuurlijk ook de verplichting om het wagenpark te vergroenen heeft de verkoop van elektrische wagens dus enorm doen toenemen. Volgens De Tijd is zeker 60% van de nieuwe bedrijfswagens die in 2022 werden ingeschreven een elektrisch voertuig. Die 60% maakt deel uit van maar liefst 124.000 nieuwe EV’s op de baan. Nog opmerkelijk is dat de Battery Electric Vehicles (BEV) beter steeds meer aan populariteit winnen ten opzichte van de Plug-in Hybrides (PHEV) en gewone Hybrides (HEV). 

Deze cijfers tonen aan dat Belgen en Belgische bedrijven dus niet langer wachten met de transitie naar eMobility en er alvast aan begonnen zijn, met het oog op de ‘big switch’ in 2026. Op naar een duurzame toekomst! Heb jij nog vragen over de transitie naar eMobility, dan is onze eFleet 2026 gids misschien iets voor jou! Download hem hier.  

Zijn er nog onduidelijkheden of heb je misschien specifieke vragen over jouw project? Dan staan onze experten steeds klaar om jou te adviseren! Boek gratis en vrijblijvend een adviesgesprek in of contacteer ons op +32 3 376 85 80 of info@pluginvest.eu om in contact te komen met één van onze experten. 


Social Sharing: