Calculator: Bereken de laadtijd van je EV

Wil je op een makkelijke manier bereken hoe lang het duurt voor je elektrische auto is opgeladen?
Gebruik dan onze laadtijd calculator 👇
Met deze calculator is het mogelijk om een indicatie te krijgen van hoe lang het ongeveer zal duren om jouw elektrische auto volledig op te laden (0 - 100 %). Het is belangrijk om te weten dat deze tool slechts een indicatie geeft van hoe snel een elektrische wagen kan worden opgeladen. Reële laadtijden kunnen nog licht afwijken. 

Hoe bereken je de laadtijd van een elektrisch voertuig?

Om de laadtijd van je EV te weten, pas je een heel simpele berekening toe. Je neemt de batterijcapaciteit van je EV en deelt die door de Kilowatt van het laadstation.

Dus als jouw EV een batterij capaciteit heeft van 50 kWh en je hebt een laadstation dat 11 kW kan laden ziet de berekening er zo uit: 

50 kWh / 11 kW = 4,5 uur 

Verschil tussen AC en DC laden

Hoe snel je elektrisch auto of plug-in hybride kan opladen, hangt af van de kracht van het laadstation dat je gebruikt. Meestal wordt de kracht aangegeven met het aantal kW bv. 11kW of 22kW. Maar je kan dit ook op een andere manier beschrijven: AC en DC. Dit zijn veel gebruikte termen bij laadstations. Het beschrijft de manier waarop er stroom naar de elektrische auto wordt gevoerd. Klik hier voor meer info over het verschil tussen AC en DC laden.