De nieuwe Volvo EX90: jouw eigen energieleverancier

De eerste bidirectionele Volvo

De nieuwe volledig elektrische Volvo EX90 zal de eerste Volvo zijn die bidirectioneel zal kunnen laden. Deze technologie zal kunnen worden ingezet in de strijd tegen eventuele stroomtekorten die mogelijks gepaard gaan met de massale switch naar elektrische mobiliteit. Daarnaast kan de wagen bovendien ook nog eens gebruikt worden als soort van thuisbatterij.

“Met de Volvo EX90 ben je je eigen energieleverancier”, zegt Olivier Loedel, hoofd van Electrification Ecosystem. “Je kan de batterij voor verschillende toepassingen gebruiken, bijvoorbeeld om je elektrische fiets bij te laden als je eropuit trekt of om een keukenapparaat aan te sluiten tijdens een weekendje kamperen. Het kan zelfs je huis van stroom voorzien tijdens de dure piekuren.”

Bidirectioneel laden

Zoals Olivier Loedel al toelichtte, wil bidirectioneel laden in essentie zeggen dat stroom in beide richtingen kan vloeien, naar en van de wagen. Zo kan men de stroom die opgeslagen wordt in de batterij van de wagen ook weer afgeven. Dit kan heel wat verschillende toepassingen hebben en kan bovendien mogelijks ook een oplossing bieden voor een gekende struikelblok, nl. het enorme elektriciteitsverbruik dat gepaard gaat met de switch naar eMobility.

Vehicle-to-Grid, Home én Load

Letterlijk vertaald is V2G, oftewel Vehicle-to-Grid, “wagen-naar-net”. De naam suggereert het al, dit zijn wagens die energie kunnen opslaan en teruggeven aan het net. Concreet wil dit dus zeggen dat een dergelijk type wagen dus een overschot aan geproduceerde energie kan opvangen. Zo kan het elektriciteitsnet zich beter balanceren en verdelen als het bepaalde schommelingen doormaakt, door bijvoorbeeld een periode waarin er minder windenergie wordt opgewekt of in de winter wanneer er minder zonne-energie opgewekt wordt. 

Maar V2G is niet de enige toepassing die bidirectioneel laden kan bieden. Zo bestaat er ook V2H, dat voor Vehicle-to-Home staat. Met V2H kan men de opgeslagen energie rechtstreeks aan huis teruggeven zodat de wagen opeens als thuisbatterij fungeert. Zo heb je als het ware steeds een soort van groene “noodgenerator” die jou van stroom kan voorzien, bijvoorbeeld in het geval van een plotse stroompanne.

Ten slotte, kan de EV-batterij ook worden ingezet als V2L oplossing. V2L staat voor Vehicle-to-Load en biedt jou de mogelijkheid om kleinere toestellen van stroom te voorzien. Denk maar aan het opladen van jouw elektrische fiets of een elektrisch kookvuurtje van stroom voorzien tijdens het kamperen. Heel veel mogelijke toepassingen dus!

Wanneer mogen we de Volvo EX90 verwachten?

De Volvo EX90 wordt op 9 november 2022 onthuld. Het eerste model van Volvo dat hardware voor tweerichtingsladen zal hebben maar de wagen zal initieel echter maar op enkele markten beschikbaar zijn. Welke markten precies moet nog worden gecommuniceerd. Wat wel zeker is, is dat het gebruik van de energie minder duur, efficiënter en duurzamer zal zijn. 

Subsidies voor bidirectionele laadpalen

Een extra incentive voor zowel de consument als autofabrikanten om te investeren in het bidirectionele verhaal is subsidiëring op bidirectionele laadpalen. Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), heeft aangekondigd dat hij dergelijke subsidies wil invoeren. Vanaf 2023 kan je tot € 8.000 aftrekken van jouw personenbelasting voor het plaatsen van zulke bidirectionele laadpalen. De laadpalen die hiervoor in aanmerking komen moeten wel zijn goedgekeurd door Synergrid, de federatie van de netbeheerders elektriciteit en aardgas in België. Deze tegemoetkoming  kan enorm belangrijk blijken voor de massa-uitrol van deze soort installaties met het oog op de grote transitie naar eMobility in 2035.Dit artikel delen:

Delen