Dit zijn de 5 zuinigste elektrische wagens op de markt

Dit zijn de 5 zuinigste auto's op de markt

Er wordt veel gesproken over elektrische auto's en er zijn tegenwoordig tal van modellen en merken op de markt. Als je van plan bent een EV te kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Een belangrijk aspect om in overweging te nemen is de zuinigheid van de auto, wat in feite aangeeft hoeveel energie de auto verbruikt. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het energieverbruik, zoals acceleratie, gewicht, topsnelheid en onderhoudskosten. In deze lijst gaan we in op de vijf meest zuinige elektrische auto's die momenteel beschikbaar zijn op de markt.

Wat is een zuinige auto?

Het is algemeen geweten dat met de auto rijden niet de meest ecologische keuze is. Maar door met een elektrische wagen te rijden, kan je de uitstoot en verbruik van je verplaatsing flink verminderen. Dit noemen we "zuinig rijden", maar wat betekent zuinig eigenlijk in deze context?

Een EV wordt zuinig genoemd omdat hij, eerst en vooral, geen brandstof nodig heeft. Dit betekent dat er geen CO² wordt uitgestoten, wat goed is voor de planeet maar ook voor jouw gezondheid. Het is ook efficiënter; bij een gewone brandstofmotor gaat bijna 70% van de energie verloren in warmte. Bij een elektrische auto is dit veel minder dus kan je 3 keer meer afstand afleggen met dezelfde hoeveelheid energie!

De simpelste manier op de zuinigheid van een elektrische auto te weten, is door te kijken naar het verbruik. Dit wordt uitgedrukt in de hoeveelheid energie die er wordt gebruikt tijdens het rijden. Bij EV's wordt dit uitgedrukt in kWh (kilowattuur) per 100 kilometer. Deze gegevens worden professioneel gemeten met de WLTP (worldwide harmonised light vehicle test procedure) die wereldwijd een standaard beschrijft voor het bereik en verbruik van elektrische voertuigen. 

Dit zijn momenteel de 5 zuinigste elektrische wagens op de markt, volgens de WLTP:

  1. Dacia Spring Electric (13 kWh/100 km)

  2. Hyundai IONIQ 6 (13,9 kWh/100 km)

  3. Fiat 500e (14 kWh/100 km)

  4. Renault Twingo (14 kWh/100 km)

  5. Tesla Model 3 (14,2 kWh/100 km)