Elektrisch rijden: Managed vs. peer-to-peer roaming

In de industrie van de elektrische mobiliteit hebben we het vaak over laadpassen. Deze laadpassen zijn bruikbaar door middel van roaming. Hiermee bedoelen we eigenlijk dat je een uitgebreid netwerk kan gebruiken van laadstations, ook al ben je persoonlijk niet aangesloten aan het bedrijf dat die laadpalen uitbaat. Er zijn twee hoofdtypen roaming: peer-to-peer roaming en managed roaming. 

 
 

Wat is managed roaming?

Managed roaming gebeurt via een partnernetwerk. Dit netwerk bestaat uit verschillende platformen die samenwerken om EV-rijders een breed scala aan laadmogelijkheden te bieden. Hierbij kun je denken aan het populair platform ‘Last Mile Solutions’ dat meer dan 450 partners van laadpalen heeft. Met managed roaming heb je met één laadkaart toegang tot alle aangesloten laadpalen binnen het netwerk. Dit is een stuk eenvoudiger voor gebruikers. 

Wat is peer-to-peer roaming?

Peer-to-peer roaming houdt in dat een laadpaalplatform rechtstreeks verbinding maakt met een ander platform. Dit betekent dat bestuurders met een laadkaart van één platform toegang kunnen krijgen tot laadpalen van dat andere platform. Natuurlijk is dit veel beperkter omdat er verschillende onderhandelingen moeten gebeuren. Peer-to-peer roaming kan daardoor ook wel een scherpere prijs opleveren, omdat er geen tussenpersoon is. Echter, de dekking is meestal beperkter en je hebt met meer verschillende passen te maken.

Factoren om te overwegen bij het maken van je keuze

Naast de bovenstaande factoren zijn er nog een aantal andere zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een roaming-systeem:

  • De kosten: Vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders en houd rekening met alle kosten, zoals abonnementskosten, transactiekosten en roamingkosten.

  • De dekking: Zorg ervoor dat het roaming-systeem dat je kiest een goede dekking heeft in de gebieden waar je actief bent.

  • De klantenservice: Kies een aanbieder met een goede klantenservice die je kan helpen bij eventuele problemen.

Bij Pluginvest raden wij altijd managed roaming aan, omdat dit een heel brede dekking geeft van meer dan +450.000 laadpalen over heel Europa. Hierdoor moet jij slechts 1 kaart meenemen om overal te kunnen laden.

Wij bieden een Charge@Public abonnement aan van slechts € 3,75 per maand voor onbeperkt laden in héél Europa.