Europese Green Deal 2026: laadinfrastructuur verplicht op belangrijkste wegen

Het Europees parlement zet een belangrijke stap in de uitvoering van de Europese Green Deal. Dit ambitieuze plan heeft als doel om Europa tegen 2050 klimaatneutral te maken. Een van de maatregelen die genomen zullen worden, is het verplichten van voldoende laadpalen voor elektrische voertuigen op grote wegen. 

Tegen 2026 verplicht een snellader

De nieuwe wetgeving zegt dat Europese lidstaten tegen 2026 om de 60 kilometer een laadstation met snelladers moeten plaatsen. Deze snelladers moeten een laadvermogen hebben van minstens 400 kW (kilowatt) en in 2028 zelfs 800 kW. Daarnaast zullen er ook stations voor vrachtwagens en bussen komen om de 120 kilometer, met een laadvermogen van 1400 kW tot 2800 kW.

Laadstations langs de belangrijkste wegen van Europa

Deze wetgeving is voornamelijk bedoeld om het doorgaande verkeer, zoals toeristen, zakelijke reizigers en vrachtwagenchauffeurs genoeg laadmogelijkheden te bieden. De verplichting geldt alleen voor het TEN-T netwerk (Trans European Network), dat de belangrijkste wegen voor transport in de Europese Unie bevat. Een groot deel van deze wegen ligt in België, zoals langs de E40, E19 en de N31.


Nieuwe vs. bestaande snelladers

Er is een verschil tussen bestaande en toekomstige snelladers. De nieuwe wetgeving zal naar verwachting begin 2024 in werking treden en snelladers die dan geplaatst worden moeten meteen aan die nieuwe eisen voldoen. Bestaande laadpalen hebben tot 2027 de tijd om aan de nieuwere normen te voldoen.

Deze nieuwe regelgeving is een belangrijke stap in de uitvoering van de Europese Green Deal en zal de groei van elektrische wagen stimuleren door voldoende laadinfrastructuur langs de belangrijkste wegen te voorzien. Dit draagt bij tot de vermindering van schadelijke emissies en de overgang naar een duurzamer transport. 🙌


Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.