Het onderscheid tussen type 1 en type 2 laadkabel

 

In de boeiende wereld van laadpalen en elektrische auto's zijn twee termen die vaak de revue passeren: type 1 en type 2 laadkabels en stekkers. Maar wat maakt ze verschillend?

Op Europees niveau is er een besluit genomen dat laadpunten en auto's binnenkort uitsluitend worden uitgerust met een type 2 stopcontact, ook bekend als de Mennekes-stekker. Ondanks deze standaard zijn er nog steeds auto's op de markt met een type 1-aansluiting, ook wel de J1772-stekker genoemd.

                                           

De keuze tussen type 1 en type 2 hangt vaak af van de autofabrikant. Over het algemeen werken Japanse en Amerikaanse merken met type 1 (bijvoorbeeld Nissan, Mitsubishi, Kia, Toyota, Chevrolet en Ford), terwijl Europese merken de voorkeur geven aan type 2 (zoals Audi, Renault, BMW, Volkswagen, Mercedes, Porsche, Volvo). Tesla maakt ook gebruik van type 2.

Aangezien type 2 de standaard wordt, zijn laadpalen met een stopcontact meestal uitgerust met een type 2 aansluiting. Chauffeurs met een type 1-auto hebben vaak een verloopstekker bij zich, waarmee ze ook gebruik kunnen maken van type 2 laadpunten.

En laten we de variant, Type 3c, niet vergeten, die nog steeds veel voorkomt in Frankrijk. Voor snelladen zijn er ook andere standaarden, zoals CHAdeMO, CCS en de Tesla-standaard.Delen