Hoeveel verbruikt mijn laadpaal?

Hoeveel verbruikt mijn laadpaal nu eigenlijk? Hoeveel zal het mij kosten om mijn elektrische wagen op te laden? Heel wat mensen vragen zich af wat hun laadpaal zal verbruiken. Of beter gezegd: wat uw elektrische wagen zal verbruiken. De hoeveelheid energie wordt namelijk niet bepaald door de manier dat uw voertuig wordt opgeladen, maar wel het type wagen, de grootte van de batterij en hoeveel u er mee rijdt.

Type laadpaal

Op de markt zijn er laadpalen met verschillende vermogens. Zo zijn er laadpalen van 3,7 kW tot 22 kW. Welke laadpaal u thuis kan installeren kan u terugvinden op deze blog. De keuze van de laadpaal zal echter niet het verbruik bepalen maar wel de snelheid van het laden. Of u nu éénfasig of driefasig gaat laden of via het stopcontact, u zal steeds evenveel energie afnemen en dus dezelfde energiekost betalen.

Type wagen

Het type wagen is wel een belangrijke factor. Elke elektrische wagen of hybride heeft verschillende technische specificaties op vlak van de grootte van de batterij en de efficiëntie van rijden. Dit bepaalt hoeveel je laadpaal zal verbruiken.

Prijs elektriciteit

Wat u natuurlijk wil weten is hoeveel het verbruik uiteindelijk zal kosten. We weten al dat niet het type laadpaal bepalend is voor het verbruik en dus voor de kostprijs van de elektriciteit. Echter is het wel bepalend waar u gaat opladen. Hiermee bedoelen we of u oplaadt op het werk, thuis of op aan publieke oplaadpunten. De energieprijs is namelijk verschillend.

Wanneer u thuis oplaadt zal de stroom goedkoper zijn dan een publieke laadpaal. Op het werk is het doorgaans nog goedkoper, dit omdat de stroom voor bedrijven vaak goedkoper is.

De gemiddelde kostprijs om 100 km elektrisch te rijden ligt tussen de €2.5 en €8. Thuis laden kost gemiddeld €5 per 100 km. In vergelijking met benzine of diesel doet u zo dus een mooie besparing op het verbruik aangezien in de praktijk 90% thuis of op het werk wordt geladen.

Een voorbeeld: 

Volvo XC40 P8 Recharge


Batterij: 72,5 kWh

Thuis opladen

De gemiddelde prijs ligt momenteel op €0.25 kWh (gegevens van Vreg). Aan dit tarief zal je dus voor deze elektrische Volvo €18,12  betalen ongeacht of dit nu 7u55 minuten via een 22 kW laadstation is of 33u55 minuten via het stopcontact.

Publiek laden

We nemen een gemiddelde prijs van €0,35 kWh (gegevens van VAB). Aan dit tarief zal je dus voor de Volvo XC40 P8 Recharge €25,37 betalen om de volledige accu op te laden.

Op het werk laden

We nemen voor bedrijven een gemiddelde prijs van €0,24 kWh (gegevens van Vreg). Aan dit tarief zal je dus voor de wagen €17,40 betalen.


Heeft u nog vragen? Aarzel dat niet om ons te contacteren voor meer informatie!