Meldingsplicht voor laadpalen aan netbeheerder

Meldingsplicht van alle laadpalen

Als je in Vlaanderen een laadpaal laat installeren thuis of op het werk dien je dit aan te geven bij netwerkbeheerder Fluvius. Zo moet je  steeds jouw laadpaal registreren op hun website via je MyFluvius account, ook al werd jouw laadpaal al een langere tijd geleden geplaatst! Deze meldingsplicht, die door de VREG werd opgelegd, geldt zowel voor privé als (semi-)publieke laadpalen ongeacht waar deze geplaatst zijn. 

FAQ

Fluvius zegt zelf dat het op basis van deze informatie gemakkelijker is om “gerichte aanpassingen uit te voeren aan het elektriciteitsdistributienet”. Dit geeft hen ook nog verdere inzichten over de bezettingsgraad van laadpalen over Vlaanderen en het land en over de de belasting op het elektriciteitsnet. 

De eigenaar van het contract van de distributienetbeheerder, waarvan de stroom voor de laadpaal wordt genomen, is steeds de eindverantwoordelijke om de laadpaal aan te melden bij de netwerkbeheerder in kwestie. 

De meldingsplicht geldt voor alle soort laadinfrastructuur, ongeacht of deze publiek is opengesteld of enkel voor privaat gebruik dient. Ook de plaats waar de laadpaal is geïnstalleerd maakt niet uit. Officieel luiden de voorwaarden als volgt: Alle laadpunten die je aansluit op het laagspanningsnet met een laadvermogen van 5 kVa of meer moet je registreren.  Zelfs al heb je 5 jaar geleden een laadpaal laten plaatsen, moet je dit alsnog melden bij de netwerkbeheerder. 

Belangrijk om te weten is dat het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes. Er geldt wel nog een gedoogperiode tot het einde van 2023 om iedereen voldoende tijd te geven om dit in orde te brengen. 

Geldt dit enkel in Vlaanderen?

Neen! Ook in de andere landsdelen is of wordt dit in de nabije toekomst een verplichting. Gezien er verschillende netbeheerders zijn over heel het lands is het dan ook belangrijk om te weten bij welke netbeheerder je bent aangesloten zodat je bij de juiste partij jouw laadpaal kan registreren. We sommen hieronder de verschillende netbeheerders per regio op voor jou. 

  • • Vlaanderen: Fluvius

  • • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Sibelga (In Brussel geldt nog geen meldingsplicht - 17/01/2023)

  • • Wallonië (75% dekking): ORES

  • • Provincie Luik: Resa

Verder zijn er nog AIEG, AIESH en REW die netbeheerders zijn in de overige Waalse gemeenten. Je neemt in dit geval best contact op met jouw distributienetbeheerder om rechtstreeks met hen de nodige stappen te bespreken.  

Om jouw laadpaal goed te registreren op de website van Fluvius heb je enkele zaken nodig. 

EAN-code van je bestaande elektriciteitsaansluiting 

Naam van je installateur (bv. Pluginvest)

Details van de installatieplaats 

Technische eigenschappen van de installatie

  •  Ondernemingsnummer (indien van toepassing )

Het aanmelden van jouw laadpaal is zeer eenvoudig. Door middel van duidelijke vragen is technische voorkennis zeker geen vereiste om het formulier correct in te vullen. 

Voor de andere netbeheerders dien je gelijkaardige informatie te voorzien als bij Fluvius.