Met een niet-Tesla opladen aan een Tesla Supercharger

         

        Opladen aan een Tesla laadpaal, hoe doe ik dat?

        Voor de eerste keer kan je deze zomer aan Tesla-snelladers, ook wel Tesla Superchargers genoemd, opladen! Ze werden dit jaar namelijk opengesteld voor andere voertuigen, naast de Tesla’s zelf en dat is natuurlijk een goede zaak voor niet-Tesla bestuurders! Maar kan ik met elke EV opladen aan alle Tesla-laadpalen? Moet je met andere zaken rekening houden? Kost het meer of minder dan een gewone laadpaal? In dit blogartikel behandelen we de meest voorkomende vragen omtrent het opladen aan een Tesla-laadpaal.


        Welke niet-Tesla wagens zijn compatibel met de Superchargers?
        Simpel. Alle elektrische wagens met een CCS combo connector kunnen aan een Tesla Supercharger opladen. Deze soort connectors zijn de norm bij Europese EV’s, dus het overgrote merendeel aan elektrische voertuigen kan aan zulke snelladers opladen. 
        Er zijn echter enkele uitzonderingen hierop:

            • Hyundai Ioniq 5: kan niet opladen aan 250 kW Superchargers
            • Kia EV6: kan niet opladen aan 250 kW Superchargers


        Waar kan ik opladen aan een Tesla Supercharger?

        Gezien Tesla nog maar in de beginfase is van dit pilootproject, worden Tesla Supercharger slechts op een beperkt aantal locaties opengesteld voor niet-Tesla wagens. Momenteel zijn ook niet alle Tesla Superchargers toegankelijk voor niet-Tesla’s. Dat kan je op de live kaart van Tesla goed nagaan. Naast België, zijn er nog heel wat Europese landen waarin Tesla een deel van zijn Superchargers heeft opengesteld voor niet-Tesla’s. Hieronder een overzicht:

        • België

        • Denemarken

        • Duitsland

        • Finland

        • Frankrijk

        • Luxemburg

        • Nederland

        • Noorwegen

        • Oostenrijk

        • Spanje

        • Verenigd Koninkrijk

        • Zweden

        • Zwitserland 


        Wat moet ik doen vooraleer ik kan opladen aan een Tesla Supercharger?

        Vooraleer je de baan op gaat en ergens probeert op te laden aan een Tesla Supercharger, dien je eerst een Tesla account aan te maken. Je kan dit gewoonweg op de website van Tesla doen of via de Tesla App, waarop je ook meteen betaalgegevens kan invullen zodat de laadtransacties aangerekend kunnen worden. 

        Om dan effectief te kunnen opladen, heb je de Tesla App nodig om de laadsessie te kunnen starten. Download hier de iPhone App (iOS) of de Android App. In de App kan je kiezen voor “Uw Niet-Tesla opladen” waarop je dan de Tesla Supercharger  die je wilt gebruiken kan selecteren en om een laadsessie te starten. 

        Uitgebreide info hierover vind je terug op de website van Tesla op deze pagina.


        Zijn Tesla Superchargers duur?

        Het opladen aan een Tesla snellader kost meer voor een niet-Tesla bestuurder dan voor de eigenaars van een Tesla. Volgens Gocar.be betaalt een niet-Tesla bestuurder 70 cent per kWh, tegenover 30 à 40 cent per kWh voor een Tesla bestuurder. Dat is toch een aanzienlijk verschil, hoewel je bij Fastned slechts 1 cent minder betaalt voor het opladen aan hun snelladers. 

        De kosten kunnen echter wel verschillen per locatie, dus het is altijd een goed idee om het laadtarief na te gaan vooraleer je de laadsessie start, om onaangename verrassingen te vermijden. 


        Klaar om te vertrekken!

        Goed nieuws dus voor wie deze zomer bijvoorbeeld nog naar het Zuiden van Frankrijk wil vertrekken met de elektrische auto. Onder andere langs de Autoroute du Soleil zijn er tal van Superchargers aanwezig zodat je steeds op regelmatige basis een snellader tegenkomt.

        Het is wel steeds erg aangewezen om jouw route op voorhand al eens te bekijken en na te gaan waar je kan opladen, om de rit zo vlot mogelijk te laten verlopen. Je kan hiervoor de live kaart raadplegen in de Tesla App of in jouw browser om een zo goed mogelijk zicht te krijgen op de plaatsen waar je kan opladen aan een laadpaal van Tesla.