Tips voor EV's tijdens de zomermaanden: hoe rijden en opladen?

Het is geen onbekend fenomeen, batterijen die minder goed presteren in warme temperaturen. Dat geldt voor jouw smartphone en dus ook voor jouw elektrische auto. Het bereik van je EV kan veranderen als je rijdt in de hete zomermaanden, daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de volgende punten.

Wat is de impact van warmte op mijn elektrische auto?

Hoge temperaturen kunnen de actieradius van je elektrische wagen verminderen. Bij warmere temperaturen moet de batterij van je EV meer moeite doen om koel te houden. Hierdoor kun je niet zo ver reizen als normaal na een volledige oplaadbeurt. De krachtbron van je elektrische auto is de lithium-ionbatterij, en wanneer deze wordt blootgesteld aan hogere temperaturen, bestaat het risico op oververhitting. Als je batterij te heet wordt, kan de chemie van de batterij beïnvloed worden, waardoor je EV een deel van zijn laadcapaciteit verliest. Het is dus belangrijk om je EV te beschermen tegen te warme temperaturen.

Welke temperatuur is te warm voor mijn elektrische auto?

De ideale temperatuur voor de batterij van een EV is tussen de 20 en 30 graden Celsius. 

☀️Vanaf 30 graden zal je problemen verminderde prestaties beginnen merken qua bereik, maar de batterij zal geen schade oplopen. 

☀️Vanaf 40 graden kan de batterij echter wel schade oplopen, dus dit moet je ten alle tijde proberen te vermijden. 

Wat kan ik doen om mijn elektrische auto te beschermen tegen de warmte?

Slim parkeren 🅿️

Het parkeren van je elektrische auto in de schaduw kan de temperatuur van je auto aanzienlijk verlagen, waardoor de batterij en elektronica beschermd worden. Kies altijd voor parkeerplaatsen onder bomen, ondergronds of overdekte parkings. Als je niet anders kan dan je EV in de zon te parkeren, kan je best een zonnescherm of zonneweringsnet gebruiken.

Optimaliseer je airconditioning ❄️

Het gebruik van de airconditioning kan het batterijverbruik van je elektrische auto verhogen.  Stel de temperatuur in op een gemiddeld niveau, een te groot verschil met de buitentemperatuur kan het bereik van je auto verminderen . Maak gebruik van de slimme functies van je auto, zoals de "Eco"-modus of "Cabin Overheat Protection". Bij veel moderne EV's kan je ook met een app op voorhand je auto al koeler maken. 

Beperk snel opladen 🔌

Hoewel snel opladen handig is, kan het extra warmte genereren die een negatieve invloed heeft op de batterij. Gebruik AC laders (tot 22 kW) of beperk de sessies voor snel opladen. Zorg er ook voor dat je de batterij maar tot 80% oplaadt, want vanaf dit punt moet de batterij extra moeite doen om tot 100% op te laden en wordt hij dus ook warmer.

Vermijd zware belading 🚗

Het is goed om in gedachten te houden dat hoe meer spullen en hoe zwaarder de lading van je elektrische auto, hoe minder efficiënt de accu van je auto zal zijn. Probeer dus de lading in de zomer wat lichter te houden.


Onthoud dat hoge temperaturen je EV's batterij kunnen  beïnvloeden en het bereik verminderen. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je je elektrische auto beschermen en ervoor zorgen dat je altijd het maximale uit je rit haalt, zelfs op de warmste zomerdagen. Geniet van de voordelen van elektrisch rijden, terwijl je ook de batterij van je EV beschermt.Lees meer: 

Tips voor EV’s tijdens de wintermaanden: Hoe rijden en opladen?
Deel dit artikel:

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.