Tips voor EV’s tijdens de warme zomermaanden: Waar moet ik op letten?


Tips voor de warme zomermaanden


De zomer komt eraan en de temperaturen beginnen weer te stijgen in sneltempo.  De vakantieperiode en het goede weer zorgt ervoor dat mensen langere afstanden zullen afleggen en meer uitstapjes zullen doen. Dat geldt  dus ook EV-eigenaars. 

Als EV-eigenaar hoef je je niet zoveel zorgen te maken over milieuzones of lage-emissiezones, maar dat wil niet zeggen dat je jouw EV mag verwaarlozen tijdens de zomermaanden. Net als bij koud weer, betekent warmer weer dat er enkele aandachtspuntjes zijn waarmee je rekening moet houden.  Als je hiervoor aandacht hebt, hou je jouw batterij gezond  en maximaliseer je diens levensduur. 

Een onderzoek uit 2021 door AAA concludeerde dat het rijbereik van een EV tot wel 17 % daalt bij buitentemperaturen tot 35°C terwijl de airconditioning aan staat. Om dit en nog andere zaken te vermijden is het dus opportuun om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen!

Wat kan ik doen?

Niet snelladen bij hoge temperaturen 

Het sowieso belangrijk om jouw auto niet elke keer te snelladen, zelfs als het niet bepaald warm of koud is. Het herhaaldelijk snelladen van jouw auto heeft tevens een impact op de levensduur van de batterij van jouw EV. Volgens een onderzoek van de Tsinghua University in China kan opladen aan hogere elektrisch vermogens tot hogere temperaturen leiden binnenin de batterij en draagt dit toe tot een snellere degradatie van de batterij

Het is dus niet meer dan logisch dat snelladen bij hoge buitentemperaturen de temperatuur in de batterij nog doet opvoeren. Dit kan tot gevolg hebben dat jouw EV-batterij mogelijks oververhit en overbelast raakt. Indien je toch genoodzaakt bent om snel te laden, kan je dit best ’s morgens doen of tenminste in de schaduw. Bij voorkeur laad je de wagen ’s nachts op aan een AC laadpaal van lager vermogen. 

 

Het preconditioning systeem gebruiken 

Tegenwoordig hebben de meeste EV's een 'preconditioning' functie. Dat maakt dat je jouw elektrische wagen vóór een rit kan instellen op een bepaalde temperatuur, afhankelijk van het weer. Zo kan je, vaak via een  het interieur laten afkoelen vooraleer je in de wagen stapt. Dit heeft ook een positieve invloed op de batterij waardoor diens gezondheid gewaarborgd blijft en je zonder zorgen op de baan kan bij warm weer. 

 

Schaduw is jouw EV’s vriend!

Een van de eenvoudigste tips is om jouw auto zo veel mogelijk in de schaduw te parkeren tijdens de zomermaanden. Niet alleen vanuit het standpunt van comfort als je in de wagen wil stappen, maar ook voor de batterij van jouw EV is het gunstig dat de wagen niet in de volle zon stilstaat.  

Daarnaast zijn andere onderdelen van elektrisch aangedreven autos gevoeliger voor warmte, samen met EV-batterijen, dus als je de keuze hebt om onder de bomen of achter een muur te parkeren, is het verstandiger om voor de schaduw te kiezen.

 

Minder applicaties gebruiken als je rijdt

Net als bij je smartphone, loopt de batterij van jouw EV langzamer als die veelvuldig gebruikt wordt bij warm weer. Het overmatig of onnodig gebruiken van veel applicaties of elektrische functies kan ervoor zorgen dat jouw EV-batterij overbelast wordt bij hoge buitentemperaturen. Hoe meer achtergrondprocessen er op je EV draaien, hoe heter je batterij wordt. 

Zulke Apps of functies kunnen bv. Game Apps, Text Messaging en muziek streaming services zijn, die de batterij verder belasten. Dus als je in de warme zomermaanden rondrijdt met jouw EV is het beter om dergelijke randapplicaties en -functies niet te gebruiken. 

 

EV in het stopcontact laten

EV's zijn ontworpen met ontelbare waarschuwings- en detectiesystemen. Ze waarschuwen jou bij problemen en kunnen zich aanpassen aan ontelbare situaties. Een bewijs van de intelligentie van deze systemen is het 'thermal managementsysteem'

Wanneer een EV in het stopcontact zit, maakt hij automatisch gebruik van dit systeem om de temperatuur van de batterij op peil te houden door de elektriciteit direct van het laadtoestel te trekken. Het overbelast op deze manier de EV-batterij niet. Dit is nog anders dan het preconditioning systeem, want die werkt via manuele input van de bestuurder. Dit in tegenstelling tot de thermal systeem, waarbij de temperatuur van de batterij automatisch wordt gereguleerd wanneer nodig. 

Wat men altijd moet onthouden is dat EV's het beste functioneren tussen 20% en 80%. Daarom is het ook best om het batterijpercentage binnen dit bereik te houden. 

 

In Eco-mode rijden

Op warme dagen kan je bijkomend ook Eco-mode inschakelen tijdens het rijden. Ook voor bestuurders met een zwaardere voet is dit een goede tip. Deze modus doft als het ware de reactie van de acceleratiepedaal. Dit is ideaal om het rijbereik te maximaliseren en de batterij van jouw EV niet te overbelasten op hete dagen.