Tot 69% minder CO2-uitstoot in de levencyclus van EV’s dan bij andere wagens

EV’s hebben een minder vervuilende levenscyclus dan andere wagens

Een recente studie van het ICCT (International Council for Clean Transportation) heeft de mythe ontkracht dat de levenscyclus van elektrische auto’s evenveel of zelfs meer CO2 uitstoot met zich meebrengt dan de levenscyclus van andere wagens. Deze studie brengt eindelijk een (voorlopig) einde aan de discussie of EV’s even of meer vervuilend zijn als brandstofwagens. De EV is en blijft dus de meest milieuvriendelijke mobiliteit! 

EV’s aan de top!

Deze enorm uitgebreide en vooral onpartijdige studie lijkt de twijfels over EV’s de kop in te drukken doordat het rekening houdt met huidige en toekomstige normen van de gehele levenscyclus van een wagen. De resultaten liegen er niet om: de levenscyclus van een elektrische wagen in Europa brengt maar liefst 66% tot 69% minder CO2-uitstoot met zich mee tegenover een brandstofwagen. Meer nog, het ICCT gelooft erin dat deze vermindering in uitstoot nog zal groeien in de toekomst vanwege technologische ontwikkelingen op vlak van elektriciteitsopwekking, productieprocessen, recyclagemethodes, etc. Daarnaast hebben Plug-In hybrides (PHEV) een verminderde CO2-uitstoot van 25% tot 27% en niet-oplaadbare hybrides tot 20%, wat zeker niet slecht is gezien deze beide soorten wagens nog steeds een verbrandingsmotor hebben. 

Wat brengt de toekomst?

Hun prognoses zeggen dat tegen 2030 het CO2-voordeel tot wel 77% zal stijgen bij elektrische voertuigen. Daarnaast voorspellen ze ook dat, vanaf wanneer er uitsluitend met hernieuwbare energie wordt geproduceerd, dit cijfer zal stijgen tot 81% wereldwijd. 

Wagens met alternatieve aandrijvingsmethodes

Verrassende conclusies ook omtrent CNG, waarbij het ICCT heeft berekend dat diens CO2-uitstoot over de gehele levenscyclus zelfs hoger ligt dan bij dieselwagens. Ook biobrandstoffen hebben weinig verbetering te bieden, met maar slechts 9% CO2-uitstootvermindering t.o.v. brandstofwagens.