Vlaanderen lanceert subsidies voor innovatieve laadsystemen

 Projectoproep is verlengd tot ten laatste 30 april 2024.  Meer info vind je hier.


Vlaams minister Lydia Peeters en het departement van Mobiliteit en Openbare Werken lanceren een boeiend project voor innovators en pioniers op het gebied van laadsystemen voor elektrische voertuigen (EV's). Met een budget van maar liefst 2 miljoen euro wordt een oproep gelanceerd voor innovatieve laadsystemen die kunnen bijdragen aan de groei van duurzame mobiliteit in Vlaanderen.

Wat betekent deze oproep juist?

Het hart van deze oproep is het beschikbare budget van 2 miljoen euro. Dit budget wordt mede gefinancierd door het Vlaams Klimaatfonds en biedt een cruciale financiële impuls voor projecten op het gebied van elektrische mobiliteit. Het goede nieuws voor potentiële aanvragers is dat de uitgaven voor deze projecten tot 40% worden vergoed, met een maximale subsidie van 250.000 euro per project. Dit betekent dat er ruimte is voor zowel kleinschalige als grootschalige initiatieven.

Vijf belangrijke thema's 

De oproep richt zich op projecten binnen vijf specifieke themagebieden:

  • Mobiele laadsystemen voor elektrische voertuigen: Projecten die bijdragen aan laadoplossingen voor EV's die niet locatiegebonden zijn.

  • Laadsystemen binnen Energie Management: Innovatieve laadinfrastructuur gevoed door ter plekke opgewekte hernieuwbare energie.

  • Gedeelde laadsystemen voor diverse EV-rijders; Het delen van laadpunten tussen verschillende elektrische voertuig gebruikers zonder openbare toegang

  • Publiek toegankelijke laadsystemen op moeilijk bereikbare locaties: Initiatieven voor laadinfrastructuur op locaties waar traditionele laadpunten niet haalbaar zijn.

  • Beheer van laadpalen voor deelwagens op openbaar domein: Efficiënt beheer van laadinfrastructuur voor gedeelde elektrische voertuigen.

Vereisten voor de subsidie te ontvangen

Voor geïnteresseerden is het essentieel om het volgende te weten:

  • Deadline: Aanvragen moeten uiterlijk op 23 oktober 2023 worden ingediend via het formulier dat beschikbaar is op de website van Mobiliteit en openbare werken.

  • Projectduur:  Geselecteerde projecten hebben een maximale looptijd van 2 jaar, vanaf het moment van selectie.

  • Onderzoek: Projectleiders dienen ermee akkoord te gaan deel te nemen aan een onderzoek naar het gebruik van de laadsystemen tegen uiterlijk 2026.    

Kosten die in aanmerking komen

Er zijn twee categorieën kosten die in aanmerking komen voor de subsidies

  • Kosten voor projectwerking en onderbouwing: Dit omvat kosten die direct verband houden met de uitvoering en ontwikkeling van het project.
  • Investeringskosten: Deze kosten betreffen investeringen die duidelijk gerelateerd zijn aan de laadsystemen, inclusief ontwikkeling, plaatsing, aansluiting en slimme aansturing.


Deze oproep biedt een geweldige kans voor pioniers op het gebied van elektrische mobiliteit. Met een aanzienlijk budget en een focus op innovatie, kan jouw project een significante impact hebben op de toekomst van duurzaam transport in Vlaanderen. Mis deze kans niet om bij te dragen aan een schonere en groenere toekomst. Voor meer informatie en het indienen van een voorstel, verwijzen we naar de officiële projectoproep website: klik hier 👈

 Delen


Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.