Waarom heeft een elektrische auto geen versnellingsbak?


Elektrische auto's hebben de afgelopen jaren steeds meer terrein gewonnen, en een van de opvallende kenmerken die ze onderscheidt van diesel- of benzinevoertuigen is het ontbreken van versnellingen. 

Waarom hebben elektrische auto's geen versnellingen?

Een van de belangrijkste redenen waarom elektrische auto's geen versnellingen nodig hebben, heeft te maken met de manier waarop de aandrijving werkt. In een auto met een verbrandingsmotor worden versnellingen gebruikt om de overbrengingsverhouding tussen de motor en de wielen aan te passen. Dit is nodig omdat de motor een beperkt toerenbereik heeft waarin hij efficiënt kan werken, en de versnellingsbak zorgt ervoor dat de motor altijd binnen dat optimale bereik draait, ongeacht de rijsnelheid. 

Hoe werkt de aandrijving van een elektrische auto?

 Bij een elektrische auto werkt de aandrijving anders. Elektromotoren hebben een veel breder toerenbereik waarin ze efficiënt kunnen werken in vergelijking met verbrandingsmotoren. Ze kunnen direct een hoog koppel leveren vanaf het begin, waardoor ze snel kunnen accelereren zonder versnellingen. 

 
 

Wat zijn de voordelen van een auto zonder versnellingen?

  • Efficiëntie en prestaties zijn beter

  • Minder onderhoud en kosten

  • Hogere snelheid

Allereerst maakt het de aandrijflijn eenvoudiger en lichter, wat de efficiëntie en prestaties beter maakt. Er zijn geen onderbrekingen bij het schakelen tussen versnellingen, waardoor de rijervaring soepeler is. Bovendien heeft een elektrische aandrijving minder onderhoud nodig, omdat er geen slijtagegevoelige koppelingen en versnellingsbakken zijn die regelmatig moeten worden vervangen of gerepareerd. Een elektrische aandrijving heeft ook minder onderdelen, waardoor de vervanging een stuk sneller en goedkoper is.  

Daarnaast bieden elektrische motoren het voordeel dat ze op veel meer verschillende toerentallen kunnen draaien dan gewone verbrandingsmotoren. Ze leveren hun maximale koppel bij nul toeren per minuut (RPM) en kunnen hun beste prestaties leveren over een breed aantal toerentallen. In feite is de maximale snelheid van een elektrische auto vaak niet eens beperkt door het ontbreken van versnellingen, maar eerder door elektronische beperkingen en de energie-inhoud van de batterij. 

Bestaan elektrische auto's met meerdere versnellingen?

Ja, hoewel de meeste elektrische auto's perfect kunnen functioneren met slechts één versnelling, zijn er een paar uitzonderingen. Sommige elektrische voertuigen kunnen meerdere versnellingen hebben om de prestaties of efficiëntie verder te verbeteren. Deze auto's maken gebruik van een transmissie om het vermogen van de elektromotor beter over te brengen. Een voorbeeld hiervan is de Porsche Taycan. Het voordeel van een eenvoudige aandrijflijn en minder onderhoud blijft steeds primeren, zelfs in gevallen waarin meerdere versnellingen aanwezig zijn. 


Het ontbreken van versnellingen bij elektrische auto's is meestal dus een bewuste ontwerpkeuze die wordt gemaakt vanwege de vele voordelen van elektromotoren. Het zorgt voor meer eenvoud, verbeterde prestaties, efficiëntie en een betere rijervaring.  


Deel dit artikel: 

Foto: Adobe Stock

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.