Welke bekabeling moet ik voorzien voor mijn laadstation?


Ben je bezig met een verbouwing of nieuwbouw en wil je voorbereid zijn op de toekomst? Dan raden we aan nu al de nodige bekabeling naar je garage of parkeerplaats te voorzien. Zo vermijd je in de toekomst opnieuw te moeten slijpen of graven. Dit vergemakkelijkt later ook de installatie van een laadpaal of laadstation, waardoor je kosten bespaart.

Belangrijk is om hierbij de juiste kabel(s) te voorzien. De dikte van de kabel bepaalt immers het maximale vermogen van de laadpaal of wandkast dat je later kunt aansluiten en dus de snelheid waarmee je je auto kunt opladen. Door de snel dalende batterijprijzen worden er in nieuwe modellen steeds grotere batterijen voorzien om het rijbereik te vergroten.

Pluginvest raadt dan ook aan om een voldoende dikke bekabeling te voorzien, zodat dit in de toekomst geen beperkende factor is bij de keuze van je laadpaal of auto. Voor particulieren hanteren we hierbij een maximaal laadvermogen van 22 kW (driefasig). Hiervoor is een driefasige kabel (van 5 draden voor L1/L2/L3/N/PE) met een draadsectie van 6 mm² voldoende. Bij lange afstanden (>40 m) tussen je laadpaal en de zekeringenkast is het raadzaam contact op te nemen met een specialist om de draadsectie te berekenen.

Contacteer ons om gratis advies te krijgen over de bekabeling voor je laadpunt.
Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.