Mercedes-Benz GLC300e

Mercedes GLC 300e thuis opladen

U hebt de  Mercedes GLC 300e  ongetwijfeld al gezien in het straatbeeld. Deze wagen is gelanceerd in 2016 en heeft voor 2020 een upgrade gekregen. Naast een versie met verbrandingsmotor heeft Mercedes van de GLC-versie ook een plug-in hybride versie gelanceerd. Maar hoe laadt u deze wagen het beste op?

Vermogen van de batterij

De Mercedes GLC e heeft een batterijcapaciteit van 13,5 kWh, dit komt neer op een theoretisch rijbereik van 50 kilometer (WLTP). Het werkelijke rijbereik van de wagen ligt echter lager omwille van de weersomstandigheden, de rijstijl en tal van andere factoren. De Mercedes GCL e kan u opladen op verschillende manieren: via een gewoon stopcontact, via een laadpaal thuis en op het werk of via een publieke laadpaal. 

Hoelang duurt het om de batterij van een Mercedes GLC300e op te laden?

De laadsnelheid zal afhangen van de manier waarop de batterij wordt opgeladen. De Mercedes GLC e laadt trager op aan een stopcontact dan aan een laadpaal. Omdat de batterij van de wagen kan opgeladen worden binnen één nacht is het niet noodzakelijk om een laadpaal te installeren. Maar wanneer u het maximum uit de batterij wil halen is het aangewezen om een laadpaal te installeren. Via een laadpaal kan de batterij van de Mercedes GLC e in onder de 2 uur opladen. Gebruikt u het stopcontact om de batterij op te laden, dan zal de batterij meer dan 5 uur nodig hebben om volledig opgeladen te zijn. Dus wanneer u graag met een volle batterij rijdt, is het interessant om een laadpaal te installeren om zo de batterij snel terug vol te laden. Naast snelheid zijn nog tal van andere reden waarom u best kiest voor een laadpaal wanneer u met een plug-in hybride wagen rijdt, lees ze hier.

Hieronder vindt u een overzicht van de laadsnelheid bij verschillende types aansluitingen.


Hoe opladen?

De Mercedes GLC e werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Mercedes GLC e wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig.De aansluiting om op te laden bevindt zich achteraan aan de rechterkant van de wagen. Wanneer u een laadpaal thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.

Ons advies

Pluginvest raadt voor de Mercedes GLC e aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadpaal te plaatsen. Dit type laadpaal kan echter opladen aan een hoger vermogen dan de Mercedes GLC e aankan. Maar wanneer u in de toekomst een volledig elektrische wagen koopt hoeft u geen nieuwe, sterkere laadpaal aan te kopen. Om zo’n 22kW laadstation ten volle te benutten moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Dit is niet overal mogelijk, maar Pluginvest kan dit laadstation ook (voorlopig) éénfasig aansluiten zodat u het toestel kan gebruiken als een éénfasig 7,4kW toestel. Ook wanneer u wel een 3-fasige aansluiting heeft, maar slechts 20A ter beschikking heeft, kan uw wagen opladen aan 7,4kW aangezien de Mercedes GLC e in dit geval over twee fasen aan 16A zal laden. 

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt werkt met een forfaitaire kost per maand (andere verdelers van laadpassen rekenen een toeslag per geladen kWh) en kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations in Europa.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contactopnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadcapaciteiten van andere populaire elektrische en plug-in hybride wagens: