Volkswagen ID.4 1ST

Volkswagen ID.4 thuis opladen

Eind 2020 werd de Volkswagen ID.4 1ST edition gelanceerd in België. In de loop van 2021 zullen er nog andere uitvoeringen van de ID.4 volgen. Voorlopig is enkel de 1ST edition beschikbaar. Volkswagen heeft voor deze stragegie gekozen om en zo vlot mogelijke transitie te maken in de fabrieken. Door nu een beperkte uitvoering beschikbaar te maken kan Volkswagen een tijdige levering van de wagen verzekeren. Op termijn zullen er meer uitvoeringen van de Volkswagen ID.4 beschikbaar worden gesteld. Bent u benieuwd naar de laadtijden en laadmogelijkheden van de Volkswagen ID.4 1ST edition, lees dan zeker dit artikel.

Vermogen van de batterij

De Volkswagen ID.4 beschikt over een batterijcapaciteit van 82 kWh, hiervan is 77 kWh bruikbaar. Dit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van 496 kilometer (WLTP). Het werkelijke rijbereik zal echter lager liggen omwille van weersomstandigheden, rijstijl en tal van andere factoren.

Hoelang duurt het om de batterij van een Volkswagen ID.4 op te laden?

Gebruikt u een stopcontact om de Volkswagen ID.4 1ST op te laden, dan zal de wagen meer dan 33 uur nodig hebben om volledig op te laden. Via het stopcontact zal het dus meer dan 1 dag duren om de Volkswagen volledig op te laden. Een beter alternatief is het installeren van een laadpaal thuis of op het werk om de Volkswagen ID.4 1ST op te laden. Wanneer u beschikt over een 3-fasige aansluiting kan u een laadpaal installeren met een vermogen van 11 kW. Zo kan de ID.4 opgeladen worden in ongeveer 7 uur. Het is echter niet overal mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit het geval is moet u kiezen voor een laadpaal met 1-fasige aansluiting, of een 3-fasige laadpaal (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Met een 1-fasige laadpaal zal de ID.4 opgeladen zijn in ongeveer 10 uur en 30 minuten. Merk hier wel op dat de wagen dan volledig is opgeladen en u terug een rijbereik heeft van 496 kilometer (WLTP). U hoeft de Volkswagen ID.4 1ST dus niet volledig op te laden voor uw dagelijkse autogebruik.

ID.4 1ST

 

 

 

 

 

Laadpunt  

Maximaal  

Vermogen    

Tijd  

Snelheid  

 

Stopcontact (2.3 kW)  

230V / 1x10A  

2.3 kW  

33u 29 m  

15  km/u  

 

1-fase 16A (3.7 kW)  

230V / 1x16A  

3.7 kW  

20u4 9 m  

24  km/u  

 

1-fase 32A (7.4 kW)

230V / 1x32A

7.4 kW

10u25m

48 km/u

 

3-fase 16A (11 kW)  

400V / 3x16A  

11 kW  

7 u  

71  km/u  

 
Gaat het laden via een gewone laadpaal niet snel genoeg? Dan kan u altijd kiezen om de omvormer van de auto te passeren door via een DC-snellader rechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. De Volkswagen ID.4 1ST kan zo tot 125 kW per uur opladen. Op die manier kan de Volkswagen ID.4 1ST opladen in ongeveer 30 minuten. Merk hier wel op dat DC-snelladers de batterij tot maximaal 80% opladen, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.

DC Snellader

 

 

Vermogen    

Tijd  

Snelheid  

15  kW  

4 u 7 m  

97  km/u  

30  kW  

2 u 3m  

193  km/u  

100 kW

37m

644 km/u

125 kW

30m

805 km/u

 
Hoe opladen?

De Volkswagen ID.4 1ST werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Volkswagen ID.4 1ST wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.De aansluiting om op te laden bevindt zich achteraan aan de rechterkant van de wagen. Wanneer u een laadstation thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.

Ons advies

Pluginvest raadt voor de Volkswagen ID.4 1ST aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Volkswagen ID.4 1ST zal echter nooit meer dan 125kW per uur opladen. Doorgaans zijn de DC-snelladers een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadmogelijkheden van andere populaire elektrische wagens en Plug-In Hybrides:

Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE  

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)