Audi e-tron 50 en 55 quattro thuis opladen

Audi e-tron 50 en 55 quattro thuis opladen

De Audi e-tron was de eerste volledig elektrische productiewagen van Audi en werd gelanceerd in 2018. Ondertussen zijn er 2 versies van de wagen op de markt, de Audi e-tron 50 quattro en de e-tron 55 quattro. Qua design en uitrusting zijn de 2 modellen gelijk aan elkaar, ook de opties zijn hetzelfde. De grootste verschillen tussen deze modellen zijn de batterijcapaciteit en het vermogen van de motor. Bent u benieuwd naar de laadmogelijkheden van deze wagen, lees dan zeker dit artikel.


Vermogen van de batterij

Audi e-tron 50 quattro:

De batterij van de Audi e-tron 50 quattro beschikt over een theoretisch vermogen van 71 kWh, hiervan is 64,7 kWh bruikbaar. Dit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van 336 kilometer (WLTP) met een volle batterij.

Audi e-tron 55 quattro

Deze versie beschikt over een batterijcapaciteit van 95 kWh, waarvan 83,6 kWh bruikbaar is. Dit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van 436 kilometer (WLTP).

Beide versies van de Audi e-tron kan u op verschillende manieren opladen: via een stopcontact, via een laadpaal thuis en op het werk of via een publieke laadpaal of DC-snellader. Over elk van de mogelijkheden geven we hieronder meer details.


Hoelang duurt het om de batterij van een Audi e-tron op te laden?

De traagste manier om een elektrische auto op te laden is via het stopcontact. Afhankelijk van de uitvoering zal de Audi e-tron meer dan 1 dag, tot 2 dagen nodig hebben om volledig op te laden via het stopcontact. Daarom is het aangewezen om een laadpaal te installeren om de auto sneller op te laden. Wanneer u beschikt over een 3-fasige netaansluiting is het mogelijk om de Audi e-tron 50 quattro op te laden in ongeveer 6 uur, de e-tron 55 quattro zal dan ongeveer 9 uur nodig hebben om volledig vol te laden. Met een 3-fasige aansluiting kan opgeladen worden tot 22 kW, maar de Audi e-tron heeft niet de mogelijkheid om tegen dit vermogen op te laden.

Wanneer een 3-fasige aansluiting niet mogelijk is moet u opteren voor een laadpaal met een 1-fasige netaansluiting. Dit zal wel de laadtijd verlengen. Met een 1-fasige aansluiting heeft de Audi e-tron 50 quattro ongeveer 9 uur nodig om volledig op te laden, de Audi e-tron 55 quattro heeft hier 13 uur voor nodig.Zoals u ziet zal u toch enig geluld moeten uitoefenen wanneer u de Audi e-tron wil opladen. Hebt u dit geduld niet, dan kan u kiezen om de omvormer van de wagen te passeren door via een DC-snellader rechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. De e-tron 50 quattro kan op die manier tot een vermogen van 125 kW laden en zal voor 80% opgeladen zijn in ongeveer 30 minuten. De e-tron 55 quattro kan laden tot een vermogen van 150 kW, en zal zo ook ongeveer een half uur nodig hebben om tot 80% te laden. Merk hier wel op dat DC-snelladers de batterij tot maximaal 80% opladen, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.


Hoe opladen?

De Audi e-tron werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Audi e-tron wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.


De aansluiting om op te laden bevindt zich vooraan aan de linkerkant van de wagen. Wanneer u een laadstation thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.


Ons advies

Pluginvest raadt voor de Audi e-tron aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Audi e-tron zal echter nooit meer dan 150kW per uur opladen. Doorgaans zijn de DC-snelladers een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadmogelijkheden van andere populaire elektrische wagens:


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)