Jaguar I-Pace thuis opladen

Nu de mainstream autoconstructeurs ook elektrische modellen beginnen te produceren kan het populaire segment van SUV’s niet achterblijven. De Jaguar I-Pace is de eerste volledig elektrische wagen van het Britse automerk met het comfort en ruimte van een volwaardige SUV. Ondertussen heeft Jaguar al een tweede versie van de succesvolle I-Pace gelanceerd. Naast enkele interieurupgrades zal de nieuwe versie van de I-Pace een stuk sneller opladen. De meeste mensen die deze wagen kopen hebben nog geen ervaring met elektrisch rijden. Dit artikel zal meer uitleg verschaffen over hoe u deze wagen het beste oplaadt.


Vermogen van de batterij

De Jaguar I-Pace is beschikbaar in 2 uitvoeringen, namelijk de I-Pace EV400 en de I-Pace EV320. Beide modellen beschikken over een theoretisch rijbereik van 470 kilometer (WLTP). Dit vertaalt zich in een batterijcapaciteit van 90 kWh, waarvan 84,4kWh bruikbaar. Vergelijkbaar met dit van een Tesla Model S of X. Het werkelijke rijbereik van de wagen ligt echter lager omwille van de weersomstandigheden, de rijstijl en tal van andere factoren.


De Jaguar I-Pace kan op verschillende manieren worden opgeladen. Hij kan worden opgeladen via het stopcontact, maar dit is wel de traagste manier om je wagen op te laden. Daarnaast kan u ook een laadpaal of wallbox installeren om de Jaguar I-Pace op te laden. De laadpaal wordt dan bij u thuis of op het werk geïnstalleerd zodat de wagen oplaadt terwijl hij niet gebruikt wordt. Wanneer u onderweg bent en u batterij is bijna leeg kan u ook altijd aan een publiek laadstation of DC-snellader opladen.


Hoe lang duurt het om een Jaguar I-Pace op te laden?

De laadsnelheid zal afhangen van de manier waarop de auto wordt opgeladen. De Jaguar I-Pace laadt trager op aan een stopcontact dan aan een laadpaal. Wilt u de wagen in snel tempo opladen, dan heeft u een DC-snellader nodig.


Eén nadeel aan de eerste versie was de maximale oplaadcapaciteit op wisselspanning, die bedraagt 7,4kW. De wagen kon dus maximaal aan 7.400 watt opladen waardoor u na één uur slechts 7,4 kilowatuuur heeft bijgeladen. Ofwel een extra rijbereik van 35km. Dit probleem werd verholpen met de komst van het nieuwe model dat in staat is om op te laden aan 11 kW, of 57km. Waar de eerste versie van de Jaguar I-Pace 13 uur en 30 minuten nodig had om volledig op te laden aan een laadstation zal de nieuwe versie volledig opladen op minder dan 9 uur.


Als het sneller moet, kan u echter ook de omvormer van de auto passeren door aan een DC snellader rechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. Zo kan u laden tot 104kW, ofwel 10x sneller.


Zo kan een Jaguar i-Pace in 45 minuten opgeladen zijn voor 80% en heeft u opnieuw een rijbereik van 370 kilometer (WLTP). Wanneer u een snellader gebruikt, kan de wagen maximaal tot 80% opladen, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.
Hoe opladen?

De Jaguar I-Pace werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer je de Jaguar I-Pace wil opladen via een laadpaal heb je zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een Europese CCS-aansluiting gebruikt.


De aansluiting om op te laden bevindt zich vooraan aan de linkerkant van de wagen. Wanneer u een laadstation thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houde

Ons advies

Pluginvest raadt voor de Jaguar I-Pace aan om zowel thuis als op het werk een 11kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation te installeren moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met 1-fasige aansluiting, wat de laadtijd zal verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-laadstation. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Jaguar I-pace zal echter nooit meer dan 104kW verbruiken.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations in Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadcapaciteiten van andere populaire elektrische en plug-in hybride wagens:


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)