AC of DC laden: wat is het verschil en de beste keuze voor jou?

Als je met een elektrische auto rijdt , is het belangrijk om te weten welk type laadpaal je nodig hebt. Er zijn 2 bekende soorten laders: AC en DC. Maar hoe werken deze juist en welke is de beste voor jouw behoeften? 

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

Wanneer je een elektrische auto oplaadt, moet de elektrische energie worden omgezet van wisselstroom (AC= alternating current) naar gelijkstroom (DC= direct current). 

 • AC is de soort stroom die wordt geleverd door het elektriciteitsnet

 • DC is de soort stroom is die wordt gebruikt door de batterijen van een elektrische auto.

Er zijn twee soorten laadpalen: AC-laders en DC-laders. AC-laders zijn de meest voorkomende type laadpalen. Ze gebruiken een omvormer om de AC-stroom om te zetten in DC-stroom. DC-laders hebben geen omvormer nodig, omdat ze direct DC-stroom leveren.

AC-laden


AC-laden is de meest voorkomende manier om een elektrische auto op te laden. Het is de goedkoopste maar ook een tragere laadoptie. Het omzetten van de stroom gebeurt in de batterij van de auto zelf, waardoor er een deel energie wordt verloren. De laadtijd van een elektrische auto met een AC-lader kan variëren van 3 tot 8 uur.

Waarom een AC-lader?
 • Gemakkelijk te vinden en veel keuze van laadstations

 • Compact formaat waardoor ze op een paal maar ook aan de muur kunnen hangen

 • Goedkoop waardoor het goed is voor een laadstation bij je thuis

DC laden

DC-laden is een snellere manier om je elektrische auto op te laden. DC-laders worden gebruikt in snelladers, die vaak te vinden zijn langs snelwegen. DC-laders zijn duurder dan AC-laders, maar ze laden een elektrische auto veel sneller op. De laadtijd van een elektrische auto met een DC-lader kan variëren van 15 minuten tot 30 minuten.

Waarom een DC-lader?
   • snelle laadtijden van 15 tot 30 minuten

   • goede investering voor de toekomst

Welke laadmethode moet je kiezen?

De beste laadmethode voor jou hangt af van je behoeften en budget. Als je een simpel laadstation bij je thuis wil installeren dan is een AC lader meer dan voldoende om je EV op te laden. Wil je laadinfrastructuur installeren voor je bedrijf of langs een openbare weg, dan zijn DC laders de snelste en meest future-proof oplossing. 


Ik wil gratis advies!Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.