Gigantisch branddeken als oplossing voor brandende EV’s in parkings?

Enorm branddeken: Cruciaal hulpmiddel bij brandende EV’s? 

Elektrische auto’s schieten slechts heel zelden in brand, dat leert de ervaring ons. Maar als er toch één uitzonderlijk brand vatten, is het doven van ervan wel iets moeilijker dan de traditionele brandstofwagen. De batterijen van een EV blijven namelijk tot 24u erna smeulen. Op dit moment is het een standaardpraktijk om de brandende of smeulende elektrische auto  in een met water gevulde container onder te dompelen gedurende 24u tot de batterij volledig uitgedoofd is. Tot nu (mogelijks)!

Enkele bedrijven hebben het heft in eigen handen genomen en zijn op zoek gegaan naar een oplossing voor de moeilijk te blussen EV-branden. Een van zo’n bedrijven heet Bridgehill. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelde een gigantisch branddeken dat een brandende EV in een sneltempo voor het grootste deel onschadelijk kan maken. De temperatuur van de EV ging dan ook van 1000 graden Celsius naar 100 graden Celsius op enkele minuten. De werking van zo’n branddeken krijg je in deze video te zien.

Een van deze soort branddekens is 6 op 8 meter groot en heeft het gewicht van ongeveer 26 kilogram. Het kan door iedereen gebruikt worden zonder voorkennis, hoewel we aanraden om dit best over te laten aan de hulpdiensten, en werkt ook prima bij brandstof wagens. Het gebruikt geen chemische stoffen zoals bijvoorbeeld bepaalde sproeisystemen of een brandblusser. 

Hoe werkt het? 

    1. Voorbereiding

Leg het branddeken voor of achter het voertuig op de grond met voldoende afstand van de wagen zodat je het branddeken helemaal kunt uitrollen.

    2. Het afdekken

Hiervoor heb je minstens 2 personen nodig. Neem elks een handvat van het branddeken vast en sleep het branddeken in één vloeiende beweging over de wagen op een veilige manier.

    3. Het “blussen"

Eens het branddeken de elektrische wagen volledig bedekt, trek je het deken tot aan de grond strak, in hoeverre dat mogelijk is. Zo zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk zuurstof de brand kan bereiken.  Wacht minstens 20 minuten vooraleer het deken er af te halen of de wagen te verplaatsen (Voor het blussen van EV’s raden we aan om nog een stuk langer te wachten om zeker te zijn dat de temperatuur van de brand voldoende is gedaald).  

    4. Klaar voor verplaatsing

Als er voldoende tijd is voorbijgegaan, zou de brand naar een lagere temperatuur moeten gezakt zijn waardoor het veilig is om de wagen uit de parking naar een veilige plek te transporteren. Hier kan de brandweer rustig zijn werk uitvoeren om ervoor te zorgen dat de wagen op een gecontroleerde en veilige manier behandeld kan worden. 

Waar kan ik een branddeken voor EV’s verkrijgen? 

Er zijn verschillende bedrijven die dergelijke branddekens aanbieden. Zoals gezegd, biedt het Nederlandse bedrijf Bridgehill dit aan. Daarnaast zijn er nog internationale bedrijven uit Groot-Brittanië en de V.S. aan, zoals Fire Cloak en Fire Isolator. De prijzen variëren sterk, gaande van €1.000 tot meer dan €3.000. 

Alternatieve oplossing

Het Engelse merk 'Prospeed Motorspor' heeft een brandweerwagen die speciaal gemaakt is voor het blussen van EV-branden in parkeergarages. De brandweerwagen heeft hoog technologische snufjes waardoor hij kan voorkomen dat de batterij van een elektrische auto explodeert. Ook past hij door zijn beperkte hoogte in de meeste parkeergarages, waar het voorheen moeilijk was om een brand te blussen voor de brandweer. 

De brandweerwagen kan ook besteld worden met het vernuft Coldcut Cobra-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat met een hogedrukspuit, waarmee water en schuurmiddel gemend worden, de bodemplaat en beschermlaag van een accupakket doorboort wordt.  

Oplossing voor EV branden in ondergrondse parkings? 

De hamvraag is natuurlijk of dit een oplossing biedt voor de vrees van EV branden in ondergrondse of overdekte parkings. Brandweerkorpsen over heel de wereld zullen deze soort ontwikkelingen graag zien komen omdat zulke branddekens en brandweerwagens het risico van overslaande vlammen naar het gebouw kunnen beperken. Het geeft hen voldoende tijd om de brandende wagen op een veilige manier uit de garage of parking te slepen zodat ze op een veilige plek het nodige kunnen doen om de brand volledig uit te doven. 


Dit artikel delen: