Hoe werkt de technische keuring van een elektrische auto?

De technische keuring is een belangrijk onderdeel voor het onderhoud van elke wagen, ook elektrische wagens moeten een keuring krijgen. In dit artikel bespreken we de meest gestelde vragen i.v.m. de keuring.

Hoe vaak moet een nieuwe elektrische auto een technische keuring ondergaan?

Voor nieuwe EV's  geldt dat de eerste technische keuring pas na 4 jaar nodig is. Daarna moet ze elk jaar gekeurd worden, net zoals bij benzine- of dieselauto's. 

Wat zijn de kosten voor de technische keuring?

De kosten voor de technische keuring zijn vergelijkbaar met die van een benzine- of dieselmotor. In de meeste gevallen bedragen de kosten 38,20 euro voor een personenwagen.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens de technische keuring?  

Tijdens de technische keuring van een elektrische wagen worden dezelfde aspecten gecontroleerd als bij een benzine- of dieselauto. Dit omvat onder andere de remmen, verlichting, vering, en andere essentiële onderdelen. Emissietests worden niet uitgevoerd, omdat elektrische auto's geen verbrandingsmotor hebben. 

Moet een elektrische auto voor de keuring nog onderhoud ondergaan?  

Het is slim om voor de technische keuring ook een onderhoud bij een garage voor je EV te plannen. Over het algemeen zijn de onderhoudskosten gemiddeld 30% goedkoper dan die voor diesel- of benzinevoertuigen. 

Moeten tweedehands voertuigen ook een keuring ondergaan?  

Ja, voordat een tweedehands elektrische auto op naam van de nieuwe eigenaar wordt ingeschreven, moet een technische keuring worden gepland. De vereisten voor de keuring zijn vergelijkbaar met die voor andere auto's. 

Hoe zit het met de keuring van laadpalen?

Bij het plaatsen van een laadpaal thuis is een eenmalige keuring verplicht. Deze keuring dient om de 25 jaar te worden herhaald. Voor laadpaalinstallaties op het bedrijfsterrein is een keuring om de 5 jaar vereist. Bij deze keuringen wordt heel het elektriciteitsnetwerk nagekeken.  


De technische keuring voor full electrics  is niet veel anders dan die voor benzine- of dieselauto's. Het grootste verschil is dat elektrische voertuigen minder onderhoudskosten hebben en dat er geen emissietest vereist is. Het is ook belangrijk dat de laadpalen worden gekeurd om de veiligheid en betrouwbaarheid van het laadproces te houden.
Deel dit artikel:

Delen


Foto: Adobe Stock

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.