Investeren in laadpalen: een goed idee?

Dit jaar werden er slechts 5.500 elektrische wagens verkocht in België. Nog niet zo veel, maar dit cijfer verdubbelt wel ieder jaar. Hiervoor zijn laadstations nodig in allerlei parkings, maar bij de installatie en het beheer hiervan komen meestal heel wat technische en financiële vragen kijken. Hoeveel laadstations kunnen er worden geïnstalleerd? Moeten we de netcapaciteit verhogen? Hoe gebeurt de afrekening van het elektriciteitsverbruik


Pluginvest stelde vorige week zijn nieuwe laadoplossing EV-parking voor op het salon voor de mede-eigendom die op deze vragen een antwoord biedt. Deze oplossing maakt het eenvoudig om ganse parkings voor te bereiden op de toekomst van elektrische wagens.


De EV-parking bestaat uit een combinatie van slimme laadstations van de Noorse fabrikant Zaptec met een aansluiting op een installatie met vlakbandbekabeling. Zo wordt het mogelijk om de investering in basisinfrastructuur en de effectieve installatie van laadstations op te splitsen. Zo wordt het mogelijk om tientallen tot honderden semi-snelladers van 22kW te installeren op een beperkte aansluitcapaciteit wat de mogelijkheid biedt om tot 150km rijbereik op 1 uur op te laden.


Na installatie wordt de verbruikte energie via het beheerplatform van Pluginvest opgevolgd. Dit kan zowel per laadpas als per laadstation zodat Pluginvest maandelijks de verbruikte energie correct kan afrekenen. Zo ontzorgen we ook de syndicus of gebouwbeheerder van he extra werk dat dit met zich mee zou kunnen brengen.


Pluginvest verlaagt de drempel om over te stappen naar elektrische wagens. Door de handige vlakbandbekabeling kan deze basisinfrastructuur en aansluiting op het elektriciteitsnet reeds vanaf 200 euro per parkeerplaats worden geïnstalleerd. Een relatief kleine investering die uw parkeerplaats opwaardeert tot groene parkeerplaats. Nadien werken we met een vaste prijs voor de huurder of eigenaar van de parkeerplaats om effectief een laadstation te installeren. Dit kan zowel in aankoop als een maandelijkse Charging-as-a-Service formule.


Vraag gratis ons vrijblijvend advies of een offerte voor uw parking.