MID-meter in laadpaal: wat is het en wanneer heb je het nodig?

Een laadpaal voor je elektrische auto aanschaffen? Misschien heb je al wat research gedaan en ben je bekend met de verschillende modellen en merken die op de markt zijn. Maar wist je dat sommige laadpalen nog iets extra hebben: het MID-certificaat.

Wat is een MID-certificaat?

MID staat voor Measuring Instruments Directive. Het is een Europese richtlijn die ervoor zorgt dat meetinstrumenten, die gebruikt worden voor handelsdoeleinden, nauwkeurig en betrouwbaar zijn. De richtlijn beschrijft dus ook de regels voor kWh-meters voor laadpalen.

 • Correcte afrekening: een MID-gecertificeerde meter zorgt voor een nauwkeurige afrekening van het verbruikte stroom. Dit is cruciaal voor zowel de eigenaar van de laadpaal als de gebruiker. Foutieve metingen kunnen namelijk leiden tot problemen met facturatie en terugbetalingen.

 • Betrouwbaarheid: natuurlijk is het belangrijk dat je laadpaal betrouwbaar is. Met een MID-certificaat kan je er op vertrouwen dat het laadstation altijd de correcte laadsnelheden en kWh verbruik meet. Zo kan je het energieverbruik altijd goed monitoren.

Hoe herken je een MID-gecertificeerde laadpaal?

Het is eenvoudig om te controleren of een laadpaal MID-gecertificeerd is. Zoek naar het MID-logo op de behuizing of in de handleiding van de laadpaal. Daarnaast kan je op de website van de fabrikant van de laadpaal controleren of deze een MID-certificaat heeft. 

MID logo voor laadpalen

Wanneer heb je een laadpaal met een MID-meter nodig?

Een laadpaal met een MID-certificatie is niet altijd nodig. Om te bepalen of je er een nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie: 

 • Wil je als werkgever het verbruik van de laadstations die je werknemers gebruiken monitoren, en gebruiken ze geen laadkaart?
  Dan is een MID-meter nodig om het verbruik van de laadpaal te monitoren en verzamelen.

 • Wil je als eigenaar van publieke laadstations het kWh verbruik per laadpaal monitoren?
  Dan heb je een MID-meter in het laadstation nodig.

 • Gebruik je/jouw werknemers een laadkaart?
  Dan heb je geen MID-meter nodig. De laadkaart registreer al het verbruik per werknemer dat je online kunt inzien.

 • Wil je om eigen administratieve redenen het verbruik van je laadpaal zien?
  Dan is een MID-meter niet nodig, maar kan het wel handig zijn om te zien hoeveel stroom je verbruikt tijdens het opladen van je auto.

Tips voor het kiezen van de juiste laadpaal

Naast het controleren op een MID-meter, zijn er nog een paar andere factoren waar je op kan letten bij het kiezen van een laadpaal. Denk hierbij aan: 

 • Laadvermogen: hoeveel stroom heb je nodig om je EV op te laden? Dit hangt meestal af van het type auto dat je hebt. Bij een hybride zal het laadvermogen lager zijn dan bij een full electric auto. 

 • RFID-lezer: met de RFID-lezer heb je de mogelijkheid om Charge@Public laadkaarten te gebruiken. 

 • Extra functies: wifi-verbinding, kleurscherm, integratie met andere systemen,...

Laadpalen met een MID-meter

Zoek je nog een laadpaal waarmee je het energieverbruik kan monitoren? Wij hebben er alvast drie voor je uitgekozen.
Het hele gamma van laadpalen die worden geïnstalleerd met een MID-meter vind je hier.

Alfen Eve Single Pro

De Eve Single Pro-line is een slimme laadoplossing en is optimaal geschikt voor particuliere en semi-openbare locaties.


Zaptec Pro

De Zaptec Pro is een slim en efficiënt laadtoestel voor grote parkings van residenties, bedrijven of nieuwbouwprojecten.


Zaptec GO

Dé oplossing om comfortabel thuis uw auto op te laden. 

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.