Park 'n Charge: elektrische auto's opladen in jouw parking

Elektrische voertuigen (EV's) winnen snel aan populariteit, en terecht. Ze zijn milieuvriendelijk, zuinig en dragen bij aan een schonere toekomst.  Maar wist je dat de toekomst van elektrische mobiliteit niet alleen afhangt van de EV's zelf, maar ook van de infrastructuur die hen van stroom voorziet?

Parkeergarages spelen een grote rol in de elektrische transitie

Parkeergarages zijn essentieel voor het succes van EV's. Ze bieden een handige plek om je auto op te laden, zowel bovengronds als ondergronds.  

Het aantrekkelijke aspect van opladen in parkeergarages is de veelzijdigheid ervan. Zowel bovengrondse als ondergrondse parkings spelen een belangrijke rol in het faciliteren van EV-opladen.

  • Bovengrondse oplaadpunten: Deze zijn vaak strategisch geplaatst dichtbij de ingangen, waardoor bestuurders snel toegang hebben tot het opladen van hun voertuigen. Het is een handige optie voor kortere parkeerbeurten.

  • Ondergrondse oplaadinfrastructuur: Deze biedt een meer gestroomlijnde en discrete oplaadervaring. Het is ideaal voor mensen die hun auto langer parkeren en ongestoord willen opladen terwijl ze bijvoorbeeld aan het werk zijn.

 
 

Hoe pak ik de installatie van laadinfrastructuur in een gedeelde parking aan?

Het installeren van laadinfrastructuur kan op 2 manieren gebeuren. Men kan kiezen voor een individuele laadoplossing of een collectieve laadoplossing, zoals de EV-Parking oplossing van Pluginvest. Beiden hebben hun eigen voordelen, maar vereisen een verschillende aanpak. In het geval dat je met andere mede-eigenaars hebt afgesproken dat je graag meerdere laadtoestellen wilt plaatsen in een laadnetwerk dat uitbreiding voor de rest van de parkeergarage mogelijk maakt, moet dit worden goedgekeurd door de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Hiervoor heb je een tweederde meerderheid van de VME nodig. Dit betekent dus dat het plaatsen van een laadnetwerk in een residentiële parkeergarage ook kan worden geweigerd door de VME. Het is daarom noodzakelijk om goed voorbereid te zijn voordat je dit voorstelt aan de mede-eigenaars. Je vindt enkele handige argumenten in het 'Plug 'n Charge'  gratis e-book

"Nagenoeg alle volledige elektrische auto's (full EV's) kunnen aan laadpalen van alle vermogens opladen." 

- Park 'n charge gids 

Slimme laadtoestellen zorgen voor een gebalanceerd elektriciteitsnet

Een intelligent of slim laadstation heeft naast de mogelijkheid om een auto veilig en snel op te laden ook enkele extra functies. Deze omvatten load balancing, energiemeting en datacommunicatie. Je kunt deze functies koppelen aan een beheersplatform zoals dat van Pluginvest. Hierdoor wordt het mogelijk om een afrekening te maken van de verbruikte energie voor de private laadstations van bijvoorbeeld verschillende bewoners of bij (semi)publieke laadstations. Ook kunnen foutmeldingen, software-updates en realtime monitoring van de laadstations op deze manier worden uitgevoerd.

Daarnaast is de load balancing van slimme laadstations sterk in opmars. Deze functie biedt de mogelijkheid om het piekvermogen van één of meerdere laadstations slim te regelen. Dit kan interessant zijn wanneer er beperkte netcapaciteit is, maar ook om te profiteren van gunstige energie- of nettarieven

Ontdek alles over laadoplossingen in jouw parking

Ons ebook "Park 'n charge: Dé gids voor opladen in jouw parking" neemt je mee door de wereld van elektrische laadoplossingen in parkeergarages. Het biedt diepgaande inzichten in de huidige stand van zaken en de toekomstige ontwikkelingen voor elektrische mobiliteit. Je leert over de verschillende technologieën die worden gebruikt voor laadpalen, fiscale voordelen van laadoplossingen en krijgt een handig stappenplan voor de transitie naar duurzame mobiliteit.