Regeneratief remmen bij EV's: een efficiënte manier van rijden

Regeneratief remmen bij elektrische auto's

1. Wat is regeneratief remmen?
2. Hoe werkt regeneratief remmen?
3. Voordelen van regeneratief remmen
4. Elektrische auto's die regeneratief remmen gebruiken

Misschien heb je al eens gehoord van de term 'regeneratief remmen', maar we gaan het proces in detail uitleggen en ontdekken waarom het een game changer is voor een comfortabele autorit.

Wat is regeneratief remmen?

Regeneratief remmen is een systeem dat kinetische energie tijdens het remmen omzet in elektrische energie.

Hierbij wordt de verloren energie tijdens het remmen opnieuw benut voor de batterij van de wagen. Met andere woorden, elke keer dat je remt in een auto met regeneratief remsysteem wordt energie omgezet in elektriciteit om de auto efficiënter te laten rijden. 

Hoe werkt regeneratief remmen?

Wanneer je met een traditionele auto remt, zorgen de remmen ervoor dat er wrijving ontstaat tussen de remblokken (die aan de wielen zijn bevestigd) en de remschijven. Deze wrijving vertraagt de wielen, waardoor de auto uiteindelijk stopt. Maar bij deze wrijving komt er energie in de vorm van warmte vrij. Deze energie gaat bij traditionele voertuigen verloren.

Maar bij elektrische voertuigen gaat deze energie niet verloren. De elektromotor zet zich om in een soort generator. Deze generator begint elektriciteit te produceren, die vervolgens wordt teruggestuurd naar de batterij van de auto. In plaats van verloren te gaan, wordt de energie hergebruikt. Dit betekent een efficiëntere rit en minder slijtage aan de remmen.

Voorbeeld van hoe de extra stroom bij regeneratief remmen wordt omgezet in elektriciteit voor de batterij van een elektrische auto

Voorbeeld van hoe de extra warmte bij het remmen wordt omgezet in energie voor de batterij van een EV


Voordelen van regeneratief remmen

Voor jou betekent regeneratief remmen een soepeler rijervaring. Het zorgt voor een geleidelijke vertraging zonder het abrupte gevoel dat je vaak hebt met traditionele remmen. Bovendien kan je met regeneratief remmen vaak één pedaal gebruiken om te versnellen als te vertragen, wat rijden een stuk comfortabeler maakt.

Elektrische auto's die regeneratief remmen gebruiken

Bijna alle nieuwe elektrische modellen maken gebruik van regeneratief remmen. Sommige modellen bieden verschillende niveaus van regeneratief remmen die je als bestuurder kan aanpassen. Wij sommen er hier 3 bekende modellen op:

  • Tesla Model S: Tesla maakt gebruik van regeneratief remmen in modellen zoals de Model S.

  • BMW i3: De BMW i3 is een populaire elektrische auto die regeneratief remmen integreert.

  • Nissan Leaf: De Nissan Leaf, een van de meest verkochte elektrische auto's ter wereld, maakt gebruik van regeneratief remmen.

                                          Tesla Model SBMW i3Nissan Leaf

                                                                    Tesla model S                                                   BMW i3                                                          Nissan Leaf       


Delen


Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.