Verplichting voor laadpalen in parkings in Vlaanderen

Verplichting laadpalen 

Sinds 11 maart 2021 is het verplicht om laadpunten te voorzien in woningen en niet-residentiële gebouwen. Deze verplichtingen zijn nodig om de Europese doelstelling van klimaatneutraal te zijn te halen. Hieronder vind je een kort overzicht van het wettelijk kader. 

Voor parkings van (residentiële) woongebouwen

  • Nieuwbouwprojecten met een parking van minstens twee parkeerplaatsen zijn verplicht om basisinfrastructuur te voorzien voor laadpalen waarmee alle parkeerplaatsen de mogelijkheid hebben om een laadpaal te voorzien.

  • Renovatieprojecten met meer dan 10 parkeerplaatsen vallen onder dezelfde regelgeving in de volgende situaties: Het is een ingrijpende renovatie op het parkeerterrein of de elektrische infrastructuur van het gebouw/parkeerterrein wordt gerenoveerd.

  • Bestaande woningen hebben geen verplichtingen om een laadpunt te voorzien. Maar de toekomst van auto's is elektrisch, dus is het slim om na te denken over de investering in een laadpunt bij jou thuis. 

Een ingrijpende renovatie is - specifiek in het kader van elektromobiliteit- de renovatie van een gebouw of parkeergebouw, waarbij meer dan 25% van de oppervlakte van de bouwschil een renovatie ondergaat. 


Voor parkings van niet-residentiële gebouwen (o.a. kantoorgebouwen)

  • Nieuwbouw- en renovatieprojecten: In parkings vanaf 10 parkeerplaatsen moeten minstens twee laadpunten aanwezig zijn. Daarnaast moet ook minstens één op vier parkeerplaatsen voorzien zijn van laadinfrastructuur voor elektrische wagens. 

  • Bestaande niet-residentiële gebouwen: Vanaf 1 januari 2025 moeten alle parkeerterreinen van minstens 20 parkeerplaatsen voorzien zijn van minimum twee laadpunten van EV's. 


Hoe voorzie ik mijn gebouw van de juiste laadpunten?

Pluginvest begeleidt jou graag in de transitie naar een parking met laadinfrastructuur en biedt jou gratis en vrijblijvend advies aan,

Wij bieden een totaalontzorging op vlak van laadoplossingen aan die jou bijstaat in elke stap van de switch naar elektrische mobiliteit. Zo zal bij Pluginvest de plaatsing steeds gebeuren door gecertificeerde installateurs, alsook het onderhoud en de technische ondersteuning. Ook zorgen wij voor een onafhankelijke keuring, zodat jij je wagen met een gerust hart kunt opladen. Daarbij hoort ook online monitoring, beheer van op afstand en nog een tal van andere diensten. 

Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.