Wat is het verschil tussen NEDC, WLTP & EPA-test?

 

Er zijn verschillende testmethodes voor de auto, die andere resultaten opleveren voor de prestaties en het verbruik, onderstaand een toelichting.

NEDC

NEDC staat voor New European Driving Cycle, een Europees testmiddel voor de wagen. De auto wordt in 3 fasen getest met een gemiddelde snelheid van 34 km per uur en een maximumsnelheid van 121 km per uur. Het dieselschandaal zorgde voor veel kritiek, de test zou verouderd en gemakkelijk te omzeilen zijn. Vanaf augustus 2017 wordt de NEDC geleidelijk aan vervangen door de WLTP.

EPA

EPA staat voor Environmental Protection Agency en is het testmiddel gebruikt in de VS. De meest vergaande test met de meest realistische resultaten. In 4 fasen wordt de auto getest. Topsnelheid is 129,2 km, er wordt bij een fase getest met de airco aan.

WLTP

De WLTP (World Harmonized Light Vehicle Test Procedure) is een mengeling van verschillende testmethoden. Het test een auto in 4 fasen met een maximumsnelheid van 131 km per uur en een gemiddelde snelheid van 46,6 km per uur. Het geeft realistischer resultaat weer in vergelijking met de NEDC. Vooral te verklaren door een meer realistische rijdynamiek en buitentemperatuur, minder en kortere stops, een hogere gemiddelde en topsnelheid en vaker remmen en optrekken.

Verschillen

Deels is een verklaring te vinden door andere snelheidslimieten, weersomstandigheden, wegdekken en rijstijlen in Europa vergeleken met de VS en daar bijhorende testmethoden. Maar de grootste verschillen voor de elektrische auto komen door het verschil in maximum en gemiddelde snelheid en de airco die bij de EPA aan staat gedurende een fase. Het bereik van een elektrische auto wordt meer beïnvloed door omgevingstemperatuur en het stijgingspercentage dan bij bijvoorbeeld een benzine auto. Bij hoge snelheden verbruiken elektrische voertuigen snel hun batterij, ook het aan of uitzetten van de airco heeft gevolgen voor de elektrische auto.

Bijvoorbeeld in de testresultaten van Tesla model S 100D is een sterk verschil terug te zien. Momenteel raden wij u aan altijd de gegevens van de EPA te bekijken voor de elektrische auto, deze geven de meest realistische kijk, maar wij kijken uit naar de nieuwe WLTP-tests die nog gepubliceerd moeten worden.


Rijbereik 632 kilometer (NEDC)                                                                                       540 kilometer (EPA)