Wat zeggen de Belgische politieke partijen over elektrische auto’s?

Op 9 juni zullen de Belgen  klaarstaan voor de verkiezingen. Terwijl politieke partijen zich buigen over een verscheidenheid aan kwesties, variërend van economie tot gezondheidszorg, is elektrische mobiliteit een redelijk nieuw onderwerp. Dus wat is eigenlijk het standpunt van elke partij over elektrische voertuigen (EV's) en elektrische mobiliteit in het algemeen?

We bekijken de visie van de belangrijkste politieke partijen in zowel Vlaanderen als Wallonië. 

Vlaanderen 

Vlag van Vlaanderen - Wikipedia

CD&V staat achter de uitbreiding van bidirectioneel laden en slimme laadtechnologieën. Ze willen elektrische rijden toegankelijker maken door prijsverhoudingen aan te passen 

Ze volgen ook de Europese norm van tegen 2025 alleen maar elektrische bedrijfswagens aan te bieden via leasing. Maar de partij is geen fan van nieuwe premies voor elektrische wagens omdat dit "het bedrag van de premie niet bij de koper belandt, maar bij de fabrikant." zegt Sofie Mertens. 

Groen pleit voor sociale leasing van EV's vanaf 100 euro per maand om ze voor iedereen betaalbaar te maken. Ze steunen ook de verdere uitrol van laadpalen op strategische plekken zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn. 

Ze streven ernaar om de energieprijzen een kwart goedkoper te maken, hierdoor zou het opladen van je elektrische auto ook goedkoper worden. 

N-VA omarmt elektrische voertuigen, maar wil het niet sneller uitrollen dan de verplichtingen van de EU. Ook willen ze dat de batterijcapaciteit van een tweedehands elektrische auto verplicht in de Car-Pass wordt opgenomen. 

Vooruit pleit voor een sterk netwerk van laadpunten en een nationaal actieplan voor toegankelijke laadinfrastructuur. 

Het goederentransport willen ze zo snel mogelijk elektrificeren door het hervormen van de kilometerheffing en het uitfaseren van de subsidiëring van professionele diesel. 

Voor particulieren willen ze een systeem van sociale huur (social leasing) om elektrische auto's betaalbaar te maken voor de brede bevolking. 

Vlaams Belang wil de verplichting om geen benzine of diesel auto's meer te kopen na 2030 afschaffen en pleit voor een geleidelijke vervanging van salariswagens door mobiliteitsbudgetten. 

"Wij zullen de Vlamingen niet verplichten om te kiezen tussen een peperdure elektrische wagen of helemaal geen wagen. Het Vlaams Belang is voor een geleidelijke vrijwillige vervanging van salariswagens door mobiliteitsbudget, waarin werknemers kunnen kiezen voor een gelijkwaardig lastenverlaging of een alternatief vervoermiddel." zeggen ze in hun programma voor 2024.

Open VLD wil verder inzetten op de vergroening van het Vlaams wagenpark. 

Ze zijn grote voorstander van vehicle-to-grid opladen: "We optimaliseren ons bestaand energienet door pieken op te vangen via bidirectioneel laden. We werken daarom de problemen in de wetgeving weg die de uitrol van bidirectionele laadpunten moeilijker maakt."

Hun doel is ook om deelsystemen te verbeteren, zoals het delen van laadpalen in eenzelfde straat en mobiele laders. 

PVDA wil geen verbod op traditionele motoren zolang EV's niet goedkoper worden. Ze steunen de ontwikkeling van een nationaal deelsysteem van EV's en openbare laadstations, maar willen geen nieuwe fiscale voordelen voor bedrijfswagens. 

Wallonië

Vlag van Wallonië - Wikipedia

Het voorstel van PS is erop gericht eMobility te stimuleren voor huishoudens met een laag inkomen, en het versnellen van de plaatsing van oplaadpunten bij huizen, bedrijven en openbare wegen. 

MR wil autobelastingen herzien zonder verhogingen, veel oplaadstations installeren en mobiliteitsoplossingen bieden voor eigenaars van oude auto's. 

Ecolo pleit voor een snelle uitrol van een oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen en stimuleert de ontwikkeling van lichte elektrische voertuigen en elektrische motor- en bromfietsen.

Deze partij wil autobelastingen hervormen om de aankoop van EV's te bevorderen. 

Wat oplaadpunten betreft, is het de bedoeling een netwerk van één punt per tien elektrische auto's en één superlader per 100 elektrische voertuigen te plaatsen. 

Het is duidelijk dat Belgische politieke partijen verschillende benaderingen over elektrische mobiliteit. Sommige partijen willen de adoptie van EV's versnellen met subsidies en infrastructuurinvesteringen, terwijl andere meer terughoudend zijn en eerst willen zorgen voor betaalbaarheid en technologische ontwikkelingen. De keuze van de kiezer op 9 juni zal bepalend zijn voor het toekomstige beleid op het gebied van elektrische mobiliteit in België.
Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.