Hoe slimme laadpalen het opladen van je elektrische auto makkelijker maken

Wil je weten wat slimme laadpalen zijn en waarom ze elektrisch rijden een stuk makkelijker maken?

In dit artikel vind je een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden die een slimme laadpaal biedt, en enkele modellen die beschikbaar zijn op de markt.

🌐 Altijd verbonden met het internet

Slimme laadpalen hebben een constante internetverbinding, vergelijkbaar met je smartphone. Waarom is dit handig? Het stelt je in staat om niet alleen lokaal, maar ook op afstand je laadsessies te monitoren en te beheren. Je kan makkelijk alles regelen via een app, website of zelfs je smart home-systeem.

🕜 Real-time monitoring van je laadsessie 

Met slimme laadpunten kun je elk detail van het laadproces van je voertuig in realtime volgen. Je kunt niet alleen zien hoeveel je EV (electric vehicle) al heeft opgeladen, maar ook de snelheid waarmee het gebeurt. Dit is niet alleen handig voor individuele gebruikers, maar bedrijven kunnen hiermee anticiperen op de behoeften van hun hele vloot.

💵 Terugbetaling van de laadsessie

Aan de hand van een extra module, bv. Energy Package kan je ook de laadkosten en terugbetalingen aan werknemers makkelijk regelen. Je moet niet raden hoeveel elke werknemer heeft verbruikt tijdens hun laadsessies, want de slimme laadpaal doet dit automatisch. Je kan het vergelijken met een tankkaart van vroeger, waarbij de werkgever de tankkosten betaalde. Maar dan nu met een laadpas en elektriciteit. 

🧠 Slim beheer van het laden

Slimme laadinfrastructuur gaat verder dan alleen maar stroom geven. Ze doen dit slim, met behulp van algoritmes en verschillende modules. Load balancing, zoals dit heet, voorkomt niet alleen overbelasting van het elektriciteitsnetwerk, maar optimaliseert ook de laadtijd van je elektrische wagen. Door te begrijpen hoeveel stroom elk voertuig nodig heeft en dit dynamisch aan te passen.

Ook houden slimme laadpalen, mits de koppeling van een module, rekening met het capaciteitstarief. Dit is een berekening van een deel van de netkosten waarbij rekening wordt gehouden met piekverbruik. Slimme laadtoestellen kunnen de laadsnelheid aanpassen om minder tijdens de pieken te laden en zo kosten te besparen.

⚒️ Troubleshooting op afstand

CPO's (Charge Point Operator) zoals Pluginvest kunnen op afstand de status van slimme laadpalen controleren. Als er een probleem wordt gedetecteerd, kan de CPO snel diagnoses stellen en oplossingen implementeren zonder dat er een technicus ter plaatse hoeft te zijn. Dit minimaliseert de downtime van de laadpaal.

🔋Altijd up-to-date

Technologische ontwikkelingen gebeuren razendsnel waardoor het belangrijk is om je laadinfrastructuur up-to-date te houden. Slimme laadpalen maken dit eenvoudig door firmware-updates op afstand te ontvangen en toe te passen. Hierdoor blijft niet alleen de veiligheid van het systeem behouden, maar ben je ook verzekerd van een laadpaal die future-proof is. Geen zorgen over verouderde technologie; jouw laadpaal groeit mee met de tijd.

Diverse merken en modellen

Alfen Eve Single Pro

De Alfen Eve Single Pro-line is een slimme laadoplossing en is optimaal geschikt voor particuliere en semi-openbare locaties.


Zaptec Pro

De Zaptec Pro is een slim en efficiënt laadtoestel voor grote parkings van residenties, bedrijven of nieuwbouwprojecten.Zaptec GO

De Zaptec GO is de ideale slimme laadpaal voor het dagelijks opladen van je EV, vooral voor thuisgebruik. 

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over een slimme laadoplossing en wat het beste aansluit bij jouw behoeften. Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.