Volkswagen ID.3 1ST

Volkswagen ID.3 1ST thuis opladen

De  Volkswagen ID.3 1ST  is de eerste Volkswagen die gebouwd is zonder een versie met verbrandingsmotor. De volledig elektrische Volkswagen ID.3 1ST is voorlopig beschikbaar in 3 uitvoeringen, de standaardversie, de ID.3 1ST Plus en de ID.3 1ST Max. In 2021 worden hier nog wat versies aan toegevoegd en zal u de wagen kunnen aanschaffen met een grotere batterij. Hebt u interesse in deze wagen en bent u benieuwd naar de laadmogelijkheden, lees dan zeker dit artikel.

Vermogen van de batterij

De 3 eerste versies van de Volkswagen ID.3 1ST hebben een batterijcapaciteit van 62 kWh, hiervan is 58kWh bruikbaar. Dit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van 425 kilometer (WLTP). Het werkelijke rijbereik van de Volkswagen ID.3 1ST zal echter lager liggen omwille van de weersomstandigheden, het rijgedrag en tal van andere factoren.

Hoelang duurt het om de batterij van een Volkswagen  ID.3 1ST op te laden?

U kan de Volkswagen ID.3 1ST opladen via het stopcontact. Dit is wel de traagste manier om de wagen op te laden. Via het stopcontact zal de Volkswagen ID.3 1ST volledig opgeladen zijn in ongeveer 25 uur. De wagen zal via het stopcontact dus meer dan 1 dag nodig hebben om volledig op te laden. Een beter alternatief is het installeren van een laadpaal om de Volkswagen ID.3 1ST op te laden. Wanneer u over een 3-fasigeaansluiting beschikt kan u de Volkswagen ID.3 opladen in ongeveer 5 uur. Het is echter niet overal mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit het geval is moet u kiezen voor een laadpaal met 1-fasige aansluiting, of een 3-fasige laadpaal (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Met een 1-fasige laadpaal zal de Volkswagen ID.3 1ST opgeladen zijn in ongeveer 8 uur. Perfect om je auto ’s avonds in te pluggen en er ’s morgens volgeladen terug mee te vertrekken.Gaat het laden via een gewone laadpaal niet snel genoeg? Dan kan u altijd kiezen om de omvormer van de auto te passeren door via een DC-snellader rechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. De Volkswagen ID.3 1ST kan zo tot 100 kW per uur opladen. Op die manier kan de Volkswagen ID.3 1ST opladen in ongeveer 30 minuten. Merk hier wel op dat DC-snelladers de batterij tot maximaal 80% opladen, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.


Hoe opladen?

De Volkswagen ID.3 1ST werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Volkswagen ID.3 1ST wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.De aansluiting om op te laden bevindt zich achteraan aan de rechterkant van de wagen. Wanneer u een laadstation thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.

Ons advies

Pluginvest raadt voor de Volkswagen ID.3 1ST aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Volkswagen ID.3 1ST zal echter nooit meer dan 100kW per uur opladen. Doorgaans zijn de DC-snelladers een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft.

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contactopnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadmogelijkheden van andere populaire elektrische en plug-in hybride wagens: