Welke laadpaal kan ik bij mij thuis installeren?


Verschillende soorten aansluitingen

In België zijn er diverse soorten elektriciteitsaansluitingen beschikbaar voor particulieren. Het type aansluiting bepaalt het maximale vermogen dat je kunt aansluiten en daarmee de snelheid waarmee je je elektrische auto kunt opladen. Dit aspect is van essentieel belang bij het kiezen van de juiste laadpaal voor je behoeften.

verschillende soorten aansluitingen van een laadpaal

230V versus 400V-aansluiting

Het voornaamste verschil ligt tussen een 230V en een 400V-aansluiting. Je kunt dit verschil herkennen aan het aantal draden dat loopt tussen de tellerkast van de netbeheerder en je (hoofd-)zekeringenkast. Bij een 230V-aansluiting ben je beperkt tot éénfasig laden, met vermogens van 3,7kW of 7,4kW. Daarentegen maakt een 400V-aansluiting drievoudig laden mogelijk, met snelheden van 11kW of 22kW.

Overstappen naar een 400V-aansluiting

Als je momenteel beschikt over een 230V-aansluiting, kun je overwegen om over te schakelen naar een 400V-aansluiting. Het is echter van groot belang om te onderzoeken of deze zogenaamde 'verzwaring' technisch mogelijk is. Fluvius kan dit voor je onderzoeken. Wil je meer weten over deze procedure? Download dan onze uitgebreide gids met veelgestelde vragen over netverzwaring.

Maximale aansluitvermogen

Een ander cruciaal aspect om in overweging te nemen is het maximale aansluitvermogen, uitgedrukt in ampère (A). Dit vermogen wordt bepaald door de hoofdzekering in je tellerkast van de netbeheerder. Denk hierbij aan het maximaal aantal liters water dat door je waterleiding kan stromen. De dikte van de kabel bepaalt de maximale stroomsterkte in ampère. Typische aansluitingen variëren tussen 20A, 40A en 63A. Als je wilt kunnen laden met 7,4kW of 22kW, heb je minimaal 32A nodig. Voor 3,7kW of 11kW volstaat 16A.

Beschikbare capaciteit voor huishoudelijke apparaten

Het is ook belangrijk om een veiligheidsmarge te behouden voor andere elektrische apparaten in je huis, zoals verlichting, kooktoestellen en verwarming. Als de beschikbare capaciteit te krap wordt, kun je overwegen om een load-management systeem van PlugInvest te installeren. Dit systeem houdt voortdurend je energieverbruik in de gaten en verdeelt het beschikbare vermogen optimaal tussen je huishoudelijke apparaten en je elektrische auto.

Specifieke oplossingen

Let op! In België zijn er nog steeds oude elektriciteitsnetten waarbij slechts 3 draden tussen de tellerkast en de (hoofd-)zekeringenkast lopen, bekend als de 3*230V-aansluiting. Hierbij is het maximale laadvermogen beperkt tot 7,4kW. Neem contact op met Pluginvest voor meer informatie over specifieke oplossingen voor deze situatie.

Toekomstgerichte laadstations

De laadstations die Pluginvest aanbiedt, kunnen zowel één- als driefasig worden aangesloten. Dit betekent dat we zonder de noodzaak van een netverzwaring moeiteloos een laadstation kunnen installeren. Je kunt kiezen voor een toekomstgerichte snellader van 11kW of 22kW. Als je momenteel een (hybride) auto hebt, is een éénfasig laadstation wellicht voldoende. Echter, als je in de toekomst een (volledig) elektrische auto overweegt, raden wij aan te kiezen voor een driefasig laadstation.


Twijfel niet om contact op te nemen met Pluginvest voor meer informatie. Onze experts staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor je elektrische laadoplossing.


Ik wil gratis advies krijgen




Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.