6 tips: laadpalen toegankelijk maken voor iedereen

Laadpalen zijn steeds vaker te vinden in het straatbeeld, maar helaas zijn ze niet altijd even toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Want ook mensen met een rolstoel of andere hulpmiddelen zullen binnenkort met een elektrische auto rondrijden. In dit blogartikel bespreken we enkele tips om laadpalen inclusiever te maken, zodat iedereen hiervan gebruik kan maken.

Waarom is het belangrijk om laadpalen toegankelijk te maken?

In een inclusieve samenleving mag mobiliteit geen obstakel vormen. Iedereen, ongeacht fysieke beperking, moet de kans krijgen om elektrisch te rijden. Voor rolstoelgebruikers en personen met een beperkte mobiliteit zijn er vaak extra uitdagingen bij het gebruik van laadpalen. De hoogte van het laadtoestel, de ruimte om te manoeuvreren met een rolstoel, en de bereikbaarheid van de laadkabels kunnen allemaal obstakels vormen. In het ergste geval maakt dit elektrisch rijden voor hen onmogelijk. Dit is niet alleen oneerlijk, maar ook in strijd met wetgevingen rond inclusie en toegankelijkheid. Door laadpalen voor iedereen toegankelijk te maken, dragen we bij aan een samenleving waar iedereen gelijkwaardig kan deelnemen aan de eMobility transitie.

Als je de video bekijkt, merk je al snel dat er veel problemen zijn voor rolstoelgebruikers wanneer ze hun auto willen opladen. Dit zijn problemen die makkelijk te voorkomen zijn als we goed nadenken over de plaatsing van de laadpaal op voorhand! 

Wij geven enkele tips mee voor bedrijven of particulieren die van plan zijn om hun laadstation openbaar toegankelijk te maken voor werknemers of externen. Deze kleine aandachtspunten kunnen een groot verschil maken voor een inclusievere en toegankelijkere laadervaring.

6 tips om laadstations toegankelijker te maken

Volg deze tips om jouw laadpalen nog toegankelijker te maken

1. Genoeg ruimte voorzien

Mensen met een rolstoel of rollator hebben extra ruimte nodig om bij het laadstation te geraken. Zorg er dus voor dat er minstens 1 meter tussen twee laadpalen is. Zo kan iedereen makkelijk uit zijn of haar elektrische auto stappen en bij de laadpaal geraken. Ideaal is het als men met een rolstoel of ander hulpmiddel volledig rond de laadpaal kan rijden zonder obstakels.

2. Op juiste hoogte plaatsen

Een laadstation aan de muur moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen die kleiner zijn of in een rolstoel zitten. Als het laadstation te hoog hangt, is het voor een grote groep mensen moeilijk om bij de laadkabel in het laadstation te steken of om de laadpas te scannen. We raden aan om het laadstation op ongeveer 1 meter van de grond te installeren. 

3. Hoger niveau bereikbaar maken

Wanneer je de laadpaal op een hoger niveau plaatst dan de parkeerplaats, is het moeilijker om deze te bereiken. Zorg er dus voor dat de laadpaal op dezelfde grondhoogte staat. Als dat niet mogelijk is, zorg dan dat het hogere niveau makkelijk bereikbaar is met bijvoorbeeld een oprijplaat.

oprijplaat om straat en borduur bereikbaar te maken voor rolstoelen

Bron: Leicon.nl

4. Duidelijke signalisatie en verlichting

Een goede signalisatie is cruciaal om laadpalen toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun mobiliteit. 

Goede verlichting is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar het maakt de laadpaal ook beter toegankelijk voor mensen met een beperking. Zorg voor voldoende algemene verlichting in de omgeving van de laadpaal, zodat deze goed zichtbaar is voor alle gebruikers. Een goede verlichting zorgt ook voor een extra gevoel van veiligheid, waardoor je meer kans hebt dat mensen jouw publieke laadpalen ook ‘s avonds en ‘s nachts zullen gebruiken.

Parkeerbord voor elektrische auto's

Bron: Stad Leuven

5. Laadkabel niet slordig achterlaten

Zorg ervoor dat de laadkabel op een makkelijke manier kan opgebergd worden door bijvoorbeeld een laadbeugel. Als de laadkabel slordig op de grond ligt, is het moeilijker om deze te gebruiken voor mensen met beperkte mobiliteit. 

Zaptec Pro laadkabel beugel


6. Gehandicaptenparkeerplaatsen

Zorg ervoor dat mensen met een gehandicapten parkeerkaart ook toegang hebben tot een laadpaal. Voorzie enkele parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers van een laadpaal. Natuurlijk zorg je er dan ook voor dat deze laadpaal makkelijk te bereiken is door de vorig tips te volgen. Dit is niet alleen eerlijker, maar het stimuleert ook mensen om over te stappen op een elektrische auto.


Door deze tips te volgen, kunnen we de laadinfrastructuur toegankelijker maken voor iedereen. Zo dragen we bij aan een duurzame en inclusieve toekomst.



Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.