De waarheid achter de mythe dat elektrische auto's brandgevaarlijk zijn

    Een veelgehoorde misvatting is dat EV's sneller in brand vliegen dan benzine- of dieselauto's. In dit blogartikel gaan we dieper in op de feiten en tonen we aan dat EV's net zo veilig, zo niet veiliger, zijn dan traditionele auto's.

    Hebben EV's meer kans op brand?

    Nee, elektrische auto’s hebben niet meer kans om in brand te schieten. Ze zijn minstens even veilig als een benzine of dieselwagen. Meerdere onderzoeken laten zien dat er een stuk minder kans op brand is bij een elektrische auto.

    Australië

    Volgens onderzoek van EV Fire Safe Australia vliegen EV's 0,0012% van de tijd in brand, wat 5 keer lager is dan de kans op brand bij een benzine-auto.

    Noord-Amerika

    Tesla rapporteert dat van 2012 tot 2021 er gemiddeld 1 Tesla-brand was per 210 miljoen gereden mijl (338 miljoen km). Dit is ongeveer 10 keer veiliger dan de gemiddelde benzine-auto.

    Zweden

    In Zweden waren er in 2022 in totaal 106 branden bij elektrische voertuigen, waarvan 23 bij elektrische personenauto's. Dit is een stuk lager dan het aantal branden bij benzine-auto's in Zweden.

    Wat maakt elektrische auto’s veilig?

    In vrijwel elke elektrische auto bevindt zich een lithium-ion batterij, dezelfde soort batterij die we vinden in onze smartphones, laptops, tablets en andere apparaten. Net zoals bij deze toestellen is de kans dat deze soort batterijen brand vatten extreem klein. Er kan gerust gezegd worden dat ze geen reële bedreiging vormen. Daarom hoef je je absoluut geen zorgen te maken over je veiligheid in een elektrische auto. De kans dat deze spontaan in brand vliegt, is bijna onbestaand.

    EV's hebben ook een aantal ingebouwde veiligheidsvoordelen tegenover benzine-auto's:

    • Geen brandstof: EV's hebben geen brandstof aan boord, wat een van de grootste brandrisico's in traditionele auto's elimineert.

    • Geavanceerde batterijtechnologie: EV-batterijen zijn ontworpen met geavanceerde veiligheidssystemen die kortsluiting en oververhitting voorkomen. Ook zijn fabrikanten momenteel druk bezig met het ontwerpen van een ‘solid-state’ batterij die nog veel brandveiliger is dan de lithium-ion batterijen die momenteel worden gebruikt.

    • Strenge normen: EV's moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen die zijn ontworpen om brandrisico's te minimaliseren.

    Hoe blus je een brand in een elektrische auto?

    Hoewel branden in de batterij van elektrische wagens zeldzaam zijn, is het blussen ervan lastiger. De brandweer heeft speciale technieken en meer bluswater nodig om de brand onder controle te krijgen.

    Blusmiddelen

    • Bluswater: in tegenstelling tot wat men vroeger dacht, kan bluswater in de meeste gevallen gebruikt worden om branden in EV's te blussen. De moderne lithium-ion batterijen die in de meeste EV's worden gebruikt, zijn minder reactief met water dan oudere batterijmodellen.

    • Blusschuim: blusschuim wordt vaak gebruikt als aanvulling op bluswater om de brand te verstikken en de koeling te bevorderen.

    • Blusdeken: dit is een gigantisch branddeken dat over de EV wordt gelegd. Het doel van dit deken is niet om branden volledig te blussen. Dit wordt gebruikt om de rookschade aan gebouwen en andere omringende voertuigen aanzienlijk te verminderen, de verspreiding van branden te voorkomen en het vuur te verstikken.


    Nablussen

    elektrische auto wordt in een dompel container geplaatst

    © Omroep West

    Zelfs nadat de vlammen zijn gedoofd, kan de batterij nog urenlang heet blijven en opnieuw ontbranden. De brandweer zal de EV continu controleren en in een container of ‘dompelbak’ met water 24 uur lang laten uitdoven.

    Nieuwe technieken en methoden

    De brandweer blijft voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe trainingen en methoden om elektrische voertuigen efficiënt en effectief te blussen. Bovendien wordt er geëxperimenteerd met het evacueren van EV's uit ondergrondse parkeergarages, zoals te zien is in dit artikel van Bruzz.

    Er zijn ook tal van nieuwe uitvindingen die de veiligheid van brandweerlieden vergroten. Een voorbeeld hiervan is de 'battery fire cooler', ontworpen door een Nederlandse brandweerman. Dit systeem koelt de batterij van onderaf zodat de brandweer een veilige afstand kan houden.


    De data is duidelijk: EV's zijn net zo veilig, zo niet veiliger, dan traditionele auto's. Met hun geavanceerde technologie en ingebouwde veiligheidsvoordelen zijn EV's klaar voor de toekomst en bieden ze een schonere en veilige manier van rijden.    Pluginsights

    Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

    Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.