Premie voor elektrische auto's in Vlaanderen 2024: wat je moet weten

Belangrijk om te weten

 Update 12/02/2024: De premie is slechts 1 jaar geldig. De wagen moet ten laatste eind 2024 aangekocht zijn. Je kan de premie vanaf 12 februari aanvragen bij het elektronisch loket van de Vlaamse overheid.

De Vlaamse regering heeft besloten om een premie van 5000 euro in te voeren voor de aankoop van elektrische voertuigen. Hoewel deze premie in 2020 werd stopgezet vanwege zorgen over de efficiëntie, is deze nu nieuw leven ingeblazen om particulieren een duwtje in de rug te geven. Minister Lydia Peeters benadrukt dat deze stimulans niet bedoeld is voor luxe merken zoals Tesla of BMW X3, maar eerder voor mensen die met een wat kleiner budget toch duurzaam willen rijden.

Hoe kom je in aanmerking voor deze premie?

Zowel particulieren als vzw's als aanbieders van deelmobiliteit zullen deze premie kunnen gebruiken. Om de premie eerlijk en toegankelijk te houden, heeft de regering een plafond ingesteld. De premie is vanaf februari 2024 beschikbaar zijn en is alleen van toepassing op elektrische voertuigen met een aankoopprijs van minder dan 40.000 euro (incl. btw). Er zijn momenteel ongeveer 30 modellen op de markt die onder dat plafond vallen. En er zullen volgend jaar nog meer modellen onder de € 40.000 worden gelanceerd.

De premie zal beschikbaar zijn voor de volgende voertuigcategorieën:

 • Personenauto (M1)

 • Bestelwagen met een gewicht van minder dan 3500 kg (N1)

 • Zware micro-stadswagens (L7e-C)

Plug-in hybrides komen NIET in aanmerking! De premie is alleen van toepassing op volledig elektrische wagens en wagens met brandstofcellen.  

Premie enkel geldig in 2024

De premie zal enkel geldig zijn in 2024. Het elektrisch voertuig moet dus ten laatste voor het einde van 2024 zijn aangekocht. Let op: de premie kan nooit meer dan 25% van de aankoopprijs bedragen. De premie wordt dan verlaagd in verhouding met de aankoopprijs van het voertuig.

TypeBedrag
Nieuwe elektrische auto€ 5000
Tweedehands elektrische auto€ 3000

Hoe dien je een aanvraag in?

Het Vlaamse Gewest dekt de premie volledig, maar je moet wel een paar stappen volgen om deze aan te vragen:

 1.  Registreer je binnen 90 dagen nadat je het verkoopcontract hebt getekend. Dit doe je via de website van de Vlaamse overheid. 

 2. Zorg ervoor dat je volgende gegevens bij de hand hebt: 

  1. jouw identificatie- en contactgegevens

  2. een kopie van het verkoopcontract,

  3. het rekeningnummer waarop de premie gestort moet worden.

 3. Na registratie moet je binnen 90 dagen de volgende documenten indienen: 

  1. een kopie van de factuur en betalingsbewijzen die aantonen dat je aan alle voorwaarden voldoet.

  2. Een kopie van het inschrijvingsbewijs van je voertuig met het chassisnummer.


Ev modellen die verkrijgbaar zijn voor minder dan 40.000 euro

Hyundai Kona Electric
Hyundai Kona Electric 65 kWh (2023)

De Kona Electric is er vanaf circa € 37.000. Voor dat bedrag heb je de 39 kWh-versie met 305 km range. Je kunt ook gaan voor de 64 kWh-versie, want die valt ook binnen het budget. Daarmee heb je een actieradius van 484 km.

BYD Atto 3 
BYD ATTO 3 (2022-2023)

Ook de Chinese fabrikant BYD die sinds vorig jaar naar de Europese markt is gekomen heeft goedkope modellen beschikbaar. De BYD Atto 3 is verkrijgbaar vanaf € 30.948 en heeft een bereik van 320 kilometer met een krachtig vermogen van 204 pk.

Volvo EX30 (vanaf 2024)
Volvo EX30 volledig elektrische SUV

Dit wordt een compacte elektrische SUV, die wat goedkoper zal worden dan de overige Volvo-modellen. Er wordt gerapporteerd dat deze elektrische wagen voor om en bij de 35.000 euro beschikbaar zal zijn.

Fiat 600e (vanaf 2024)
Fiat 600e 2024

Deze compacte stadsauto zal verkrijgbaar zijn vanaf € 36.000. Het rijbereik bedraagt meer dan 400 kilometer. DC-snelladen kan aan 100 kW, zodat je op een halfuur genoeg hebt om opgeladen te zijn.

Ook voor tweedehands auto's 

Het goede nieuws is dat de premie niet alleen van toepassing is op nieuwe elektrische voertuigen, maar ook op tweedehandswagens. Het bedrag hier is € 3000. Dit initiatief is bedoeld om te voorkomen dat de eerste generatie elektrische bedrijfswagens die op de markt komen, massaal naar het buitenland verdwijnen, waardoor alle milieu- en klimaatvoordelen in één klap teniet worden gedaan.

Een goede stap richting duurzame mobiliteit

Minister Lydia Peeters benadrukt dat het prijsverschil tussen elektrische en brandstofauto's nog steeds aanzienlijk is, zowel voor nieuwe als tweedehands modellen. Om de overgang naar zero-emissie verder te bevorderen, is deze financiële ondersteuning ingevoerd om de drempel voor consumenten te verlagen. 

Om deze maatregel te ondersteunen, heeft de minister in 2024 een budget van 20 miljoen euro toegewezen.

Deze nieuwe premie is een belangrijke stap in de richting van duurzamere mobiliteit en het verminderen van de impact van voertuigen op het milieu. Als je overweegt over te stappen op een elektrische auto, is dit het juiste moment om te profiteren van deze financiële steun. Vergeet niet om de specifieke details en voorwaarden te controleren bij de bevoegde instanties om er zeker van te zijn dat je in aanmerking komt. 

The future is electric! 🚗💚
DelenPluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.