Tips voor rijden en opladen van een EV tijdens de koude wintermaanden

Tips voor rijden en opladen van een EV tijdens de koude wintermaanden


Het is geen onbekend fenomeen, batterijen die slechter presteren in koude temperaturen. Dat geldt voor jouw Smartphone en dus ook voor jouw EV. Het rijbereik van jouw elektrische wagen kan sterk beïnvloed worden door de koude. Erger nog, als je bepaalde aandachtspunten compleet verwaarloost kan dit zelfs nefast zijn voor de batterij.  

De belangrijkste redenen voor het verminderde rijbereik in koud weer hebben te maken met verschillende factoren. Het chemische process van lithium-ion batterijen, waarbij de ionen minder snel bewegen in koude omstandigheden, zorgt ervoor dat de batterij slechter presteert. Daarnaast slorpt het opwarmen van de binnenkant van de wagen en van de batterij zelf een heel stuk van het rijbereik op. Bij temperaturen van -6,7° C kunnen de batterijprestaties zelfs met maar liefst 20% afnemen (Norwegian Automobile Federation).  

Het is dus sterk aangewezen om enkele aandachtspuntjes in het achterhoofd te houden, in de wintermaanden. We sommen hier 4 zéér belangrijke aandachtspunten voor jou op. 

Je EV binnen parkeren

Indien je een garage hebt, kan je jouw wagen best steeds in de garage parkeren. Door de wagen op een gematigde temperatuur te houden, kan de batterij zijn lading beter en langer vasthouden. Opladen gaat dan ook sneller. Bij sneeuwval zou een overdekking ook al helpen hierbij. Bij felle, koude wind kan het ook al zelfs helpen om de elektrische auto te beschutten van de ijzige wind door hem achter een muur te parkeren bijvoorbeeld.

Laadstations in de parking
Temperatuur regelen in de wagen

’s Ochtends opwarmen voor vertrek

Laat de elektrische wagen ‘s morgens eerst 15 tot 30 minuten opwarmen vooraleer je ermee wegrijdt. Dit verbetert de batterijprestatie als het buiten koud is. Tip: laat je EV nog in het stopcontact bij het opwarmen van de wagen. Dit voorkomt dat je de batterij gaat gebruiken om de wagen op te warmen. Indien je meteen wilt vertrekken zonder op te warmen, geef de wagen dan ten minste een minuutje om op gang te komen als je het contact op zet.

De batterij genoeg opgeladen laten

Laat de batterij van de wagen niet te laag worden. Veel EV’s reserveren 15 à 20% voor het opwarmen van de batterij in koud weer. Als jouw batterijniveau dan onder de 20% daalt, wordt het voor de wagen moeilijk om de batterij voldoende op te warmen. Vuistregel: De wagen presteert het beste als de batterij op 50% zit en functioneert het beste tussen 20% en 80%. Voor meer info over de levensduur van de batterij van jouw EV, lees je hier alles over.

Batterijniveau van de EV

Op andere manieren de wagen verwarmen

Het rijbereik van de wagen daalt ook bij lagere temperaturen. Om het rijbereik te sparen is het ook aangewezen om, indien je hierover beschikt, eerder zetel- en/of stuurverwarming te gebruiken dan heel het interieur te verwarmen met de Airco. Dit zorgt voor veel minder energieverlies waardoor het rijbereik gespaard wordt. 

Zetelverwarming