Welke fiscale wetgeving geldt er voor elektrische mobiliteit in 2024?

Het nieuwe jaar brengt een reeks veranderingen in de fiscale wetgeving voor elektrische mobiliteit met zich mee, zowel voor bedrijven als particulieren. In dit uitgebreide artikel bekijken we de belangrijkste wijzigingen van de fiscale wetgeving in België voor laadpalen en elektrische auto's.

Fiscaliteit voor bedrijven en zelfstandigen

Elektrische bedrijfswagens


Voor 2024 besloot de Belgische overheid om de CO₂-solidariteitsbijdrage die werkgevers betalen voor bedrijfswagens aan te passen. Deze wijzigingen zijn een inspanning om de CO₂-uitstoot te verminderen en groene mobiliteit te stimuleren.

Vanaf 1 januari 2024 mag het bedrag van de CO₂-bijdrage in geen geval lager zijn dan 31,99 euro per maand. Omdat elektrische auto's geen CO₂-uitstoot hebben, betalen ze enkel dit minimumbedrag.

Sinds 2020 kunnen Belgische bedrijven de elektriciteit die hun elektrische voertuigen als "brandstof" verbruiken voor 100% aftrekken. Deze regelgeving zal ook actief zijn in 2024. Meer info vind je hier.

Vanaf 2024 wordt het minimumbedrag van de belasting op VAA (Voordeel Alle Aard) € 1.600. Dit bedrag is van toepassing op full-electrics en plug-in hybrides. Het is een stijging van 3,9 procent vergeleken met vorig jaar. 

Laadpalen op bedrijfsterrein

Het aftrekpercentage voor de installatie van een laadpunt verandert naar 150% tot 31 augustus 2024. Dit is alleen geldig bij de volgende voorwaarden:

  • Het is een vaststaande, slimme laadstation die in staat is om zijn laadvermogen en status te communiceren met gebruikers.

  • De laadpaal is (semi-) publiek toegankelijk en kan gebruikt worden door derden.

Meer info vind je hier.

 

Fiscaliteit voor particulieren

Elektrische auto's


De Vlaamse regering geeft een premie van 5.000 euro voor de aankoop van elektrische voertuigen. Zowel particulieren als vzw's zullen deze premie kunnen gebruiken. De premie zal vanaf 2024 beschikbaar zijn en is alleen van toepassing op elektrische voertuigen met een aankoopprijs van minder dan 40.000 euro (incl. BTW). Er zijn momenteel ongeveer 30 modellen op de markt die onder dat plafond vallen. En er zullen volgend jaar nog meer modellen onder de €40.000 worden gelanceerd.

Meer info vind je hier.

Ook in 2024 zijn elektrische auto's volledig vrijgesteld van BIV (Belasting op Inverkeerstelling) en de verkeersbelasting in het Vlaams gewest.

In Wallonië en Brussel betaal je wel nog voor een EV de minimum BIV en de minimum verkeersbelasting.

Laadpaal thuis

Als de aankoop en installatie van je privé laadpaal plaatsvonden na 1 januari 2024 en voor 31 augustus 2024 dan kom je in aanmerking voor een belastingvoordeel van 15%, met een plafond van € 1.750 per laadpunt en per belastingbetaler. Dit wil zeggen dat je vanaf dan maximaal €262,50 kan besparen op jouw personenbelasting per laadpunt.

Meer info vind je hier.

Let op: Als je thuis een laadpaal installeert met een vermogen van 5 kW of meer, is het noodzakelijk om deze aan te melden bij je netbeheerder. Tot 31 december 2023 werd er nog een gedoogbeleid gehanteerd, maar in 2024 kunnen er aanzienlijke boetes worden opgelegd. Vergeet dus niet om je laadpaal tijdig te registreren!

Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.