Tesla Model X thuis opladen

Tesla Model X thuis opladen

De Tesla Model X is sinds enkele jaren beschikbaar in België. Deze volledig elektrische SUV kwam uit in 2016 en heeft in 2019 een upgrade gekregen. Met een topsnelheid van 250 km/u kan deze wagen ook op het circuit zijn mannetje staan. Bent u benieuwd naar de laadmogelijkheden van deze wagen, lees dan zeker dit artikel!


Vermogen van de batterij


De Tesla Model X is beschikbaar in 2 uitvoeringen: Het ‘long range plus’ model en het ‘performance’ model. Beide modellen beschikken over een bruikbare batterijcapaciteit van 94 kWh. Dit vertaalt zich in een theoretisch rijbereik van ongeveer 500 kilometer (WLTP) voor beide modellen. Het werkelijke rijbereik zal echter lager liggen omwille van de weersomstandigheden en de rijstijl van de autobestuurder. Het long range model zal een 20-tal extra kilometers kunnen afleggen. Daar tegenover staat dat het performance model sneller optrekt, namelijk van 0 naar 100 km/u in 2,8 seconden tegenover het long range model dat daar 4,6 seconden over doet.

U kan de Tesla Model X op verschillende manieren opladen: via een gewoon stopcontact, via een (publieke) laadpaal thuis en op het werk, of via een DC-snellaadpaal.


Hoe lang duurt het om de batterij van een Model X op te laden?


De traagste manier om de Tesla Model X op te laden is via het stopcontact. Om volledig op te laden via het stopcontact zal de wagen 2 dagen nodig hebben. Om de wagen optimaal te gebruiken is het dus aangewezen om een laadpaal te installeren. Via een gewone AC-laadpaal kan de Tesla Model X opgeladen worden in ongeveer 6 uur. Hiervoor moet u wel beschikken over een 3-fasige netaansluiting. Beschikt u thuis enkel over een 1-fasige netaansluiting, dan zal de wagen opladen in ongeveer 13 uur tijd. Merk hier wel op dat u na 13 uur terug een rijbereik heeft van +/- 500 kilometer. U hoeft de wagen dus niet altijd volledig op te laden om uw dagelijkse afstanden af te leggen.

Wilt u nog sneller opladen, dan kan u de omvormer van de wagen passeren door via een DC-snellader rechtstreeks gelijkspanning aan de batterijen te leveren. De Tesla model X kan zo tot 200 kW per uur opladen. Op die manier kan de Tesla Model X opladen in ongeveer 30 minuten. Merk hier wel op dat DC-snelladers de batterij tot maximaal 80% opladen, dit om oververhitting van de batterij te vermijden.Hoe opladen?

De Tesla Model X werkt met de Europese standaard-aansluiting type 2. Wanneer u de Tesla Model X wil opladen via een laadpaal heeft u zo’n stekker nodig. Om de wagen aan te sluiten aan een snel-laadpaal wordt een CCS-aansluiting gebruikt.


De aansluiting om op te laden bevindt zich achteraan aan de linkerkant van de wagen. Wanneer u een laadstation thuis of op het werk wil installeren is het belangrijk om daar rekening mee te houden.


Ons advies


Pluginvest raadt voor de Tesla Model X aan om zowel thuis als op het werk een 22kW laadstation te plaatsen. Om zo’n laadstation ten volle te benutten, moet u wel beschikken over een 3-fasige aansluiting in uw elektriciteitskast. Het is niet in alle woningen mogelijk om 3-fasen aan te sluiten. Wanneer dit niet mogelijk is zal u moeten opteren voor een laadstation met een 1-fasige aansluiting, of een 3-fasig laadstation (voorlopig) 1-fasig aansluiten. Dit zal de laadtijd uiteraard verlengen.

Een andere oplossing is het plaatsen van een DC-snellader. Hiervan zijn zowel compacte wand- of paaltoestellen van 15kW of 30kW als grote toestellen met een vermogen tot 350kW mogelijk. De Tesla Model X zal echter nooit meer dan 200kW per uur opladen. Doorgaans zijn de DC-snelladers een pak duurder en wordt er meestal gekozen voor een gewone (AC) laadpaal.

Wanneer u ook geïnteresseerd bent om onderweg op te laden raadt Pluginvest aan om een laadpas aan te schaffen voor publieke laadpalen. De laadpas die Pluginvest aanbiedt kan gebruikt worden in meer dan 150.000 publieke laadstations doorheen Europa. Daarboven kan u ook gebruik maken van de publieke snel-laadpalen wanneer u ze nodig heeft

Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een laadpaal bij u thuis of op het werk, dan kan u altijd contact opnemen met Pluginvest voor vrijblijvend advies.

Twijfelt u nog over het type wagen dat u wil aanschaffen? Ontdek hier de oplaadmogelijkheden van andere populaire elektrische wagens:


Volledig elektrische modellen

Plug-in hybride modellen

Tesla Model S

Mercedes GLC 300e 

Tesla Model X 

Mercedes GLE 350de 

Tesla Model Y 

BMW X5 45e 

Tesla Model 3

Ford Kuga 

Volvo XC40 P8 Recharge 

 

Renault ZOE 

 

Jaguar I-Pace

 

Volkswagen e-Golf 

 

Nissan Leaf

 

Hyundai Kona Electric 

 

BMW i3 

 

Audi e-tron 

 

Polestar 2 

 

Ford Mach-E

 

Volkswagen ID.3 1ST 

 

Volkswagen ID.4 1ST 

 

Aiways U5 (tijdelijk onbeschikbaar)