Is uw wagen een "fake" hybride?

De "fake-hybride" is een benaming waarbij reeds enkele jaren neerbuigend wordt gekeken naar wagens die slechts beperkt elektrisch rijden. Ze werden dan ook meteen fiscaal afgestraft. Vanaf het nieuwe aanslagjaar van 2021 zijn plug-in hybriden opnieuw onderworpen aan nieuwe wetgeving. 

Hybridevoertuigen die uitgerust zijn met een elektrische batterij die een energiecapaciteit heeft van minder 0.5 kWh per 100 kg of een wagen die een uitstoot heeft van meer dan 50 gram CO2/km worden beschouwd als een fake-hybride. Voor deze fake-hybrides wordt er niet meer gekeken naar de officiële CO2- uitstoot, maar wordt er gekeken naar het overeenstemmend voertuig zonder hybridetechnologie.

Het aftrekbare percentage wordt berekend a.d.h.v. deze formule: 120%- (0.5% x brandstofcoëff. X CO2/km).  De brandstofcoëfficiënt is afhankelijk van het type wagen. Voor benzinewagens gebruiken we 0.95 en voor dieselwagens coëfficiënt 1. De maximale aftrekbaarheid is nog steeds begrensd op 100%.

De nieuwe modellen die vanaf 1 september 2017 of auto’s die vanaf 1 september 2018 worden ingeschreven zijn getest volgens de nieuwe “Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Vanaf 2021 mogen alleen nog maar deze waarden gebruikt worden. De huidige NEDC (of NEDC 2.0)-waarden zullen dus niet meer gebruikt worden. Hierdoor kunnen wagens een hogere CO2-uitstoot krijgen.

Indien de wagen werd ingeschreven voor 2021 (De NEDC-norm staat op het gelijkvormigheidsattest) mag deze de NEDC CO2 blijven gebruiken na 1 januari 2021. Deze wagens vallen dus niet onder de nieuwe regeling.

Deze overstap betekent dat de lijst met ‘fake’ hybriden nog verder wordt uitgebreid. Zo zal bijvoorbeeld de VOLVO XC60 T8 volgens de WLTP-waarde nog maar 50% aftrekbaar zijn. De wagen heeft namelijk volgens de nieuwe WLTP-waarde een uitstoot tot 57 gram. Met de NEDC-norm was dit 47 gram. U kan hier een lijst downloaden met een volledig overzicht van alle fakehybrides.


Natuurlijk zijn er ook nog hybriden die wel nog fiscaal interessant zijn. De Audi A3 e-tron bijvoorbeeld heeft een WLTP-waarde tussen de 41 en 50 waardoor deze wagen in 2021 nog steeds fiscaal interessant blijft. Ook de Audi A7 e-quattro , de Mitsubishi Outlander, de VW Passat GTE en de Toyota Prius PHEV zijn ook WLTP-proof.

Ook de verkeersbelasting (Vlaamse bevoegdheid) zal vanaf januari 2021 veranderen. Auto’s ingeschreven vanaf 1 januari zullen vanaf dan ook andere tarieven betalen voor het BIV (belasting op inverkeerstelling) en de jaarlijkse verkeersbelasting. Dit is ook te wijten aan de standaardisering van de WLTP-waarde.  

Informeer u dus goed vooraleer u een specifieke plug-in hybride wilt kopen of al hebt gekocht. Zo maakt u de juiste keuze en vermijdt u fiscale vergissingen.