Preference of EV charging of Belgians - Research results by Mobly and VROOM.be

 

Uit een diepte-onderzoek over het EV-landschap in België en diens infrastructuur die daarmee gepaard gaat komen enkele verrassende resultaten te boven. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Mobly en VROOM.be, dekt een tal van aspecten die het EV-gebeuren iets gedetailleerder in kaart brengt. Zo werden er meer dan 5.200 Belgen bevraagd in februari van dit jaar. Wij halen hier de interessantste learnings uit en zetten ze op een rijtje.

"Range anxiety”, is dat nog nodig?

Het onderzoek wijst uit dat Belgen gemiddeld 82 km per dag met hun wagen rijden. In Vlaanderen is dat gemiddelde iets lager met 78 km. In Wallonië is dat 90 km en in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest komt dat neer op 66km. Deze afstand liggen zeer ruim onder het gemiddelde bereik van EV’s die je vandaag de dag op de baan ziet. Zo kunnen we toch besluiten dat “range anxiety”, de angst om zonder batterij te vallen tijdens het rijden vanwege een te klein bereik, hoe langer hoe meer een zorg van het verleden is. Als men op het einde van de dag zijn of haar wagen in het laadstation thuis insteekt is de wagen ruimschoots opgeladen tegen de volgende ochtend. 

De voorkeur gaat naar thuisladen

Om op dat laatste van verder te gaan, blijkt overigens ook dat Belgen over het algemeen het liefst thuis opladen. Niet minder dan 78% van de Belgen ziet de efficiëntie en het comfort van een laadpaal thuis in en verkiest dus een laadoplossing aan hun woning. Er komen bovendien ook geruststellende boodschappen vanuit de hoeken van onze grootste netbeheerders, zoals Fluvius en Sibelga, die er steevast in geloven dat het elektrisch net de massa-uitrol van laadinfrastructuur aankan. 

Vlaanderen is voorloper op (semi-)publieke laadpalen

Wat misschien niet zo verrassend is, is dat Vlaanderen een stuk verder staat met de plaatsing van publieke en semi-publieke laadpalen, o.a. vanwege de grotere bevolkingsdichtheid. Meet 5.792 laadpalen ter beschikking in Vlaanderen is dit toch een aanzienlijk verschil met Wallonië, dat er slechts 475 heeft, en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat er 643 heeft. De nood voor zulke laadinfrastructuur is dan ook het hoogste in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op korte termijn wil Vlaanderen maar liefst 35.000 (semi-)publieke laadpalen hebben tegen 2025. Wallonië wil er tegen dan 7.000 hebben. Maar Vlaanderen is erg ambitieus en wil tegen 2030 maar liefst 100.000 laadpalen ter beschikking hebben. Mooie vooruitzichten dus en alweer een mokerslag voor die vervelende "range anxiety"

Indien je interesse hebt om de volledige samenvatting van het onderzoek te bekijken kan je die op de website van VROOM.be raadplegen



Bron: Mobly NV - Vroom.be (April, 2022)