In 7 makkelijke stappen naar een elektrisch wagenpark

Met het oog op 2026 zitten sommige bedrijfsleiders en fleet managers met de handen in haar. We spreken ook van een enorme switch in de zeer nabije toekomst. Het is dus niet aangewezen om nog enkele jaren te wachten met de aanvang van de overgang naar elektrische bedrijfswagens. Maar waar begin je? Wat moet er allemaal op voorhand in orde zijn? Wat is er mogelijk en wat niet? Voor deze vragen trachten we hier heel bondig een leidraad te bieden. Indien je meer in de diepte wil gaan bij elke stap, kan je onze gedetailleerde eFleet 2026 gids raadplegen waarin al deze topics grondig worden besproken. 


1. Bepaal je car policy

Als je ergens moet beginnen, doe je dat best bij het bepalen van de car policy van jouw bedrijf voor de komende jaren. Alleen zo kan je goed inschatten hoe het wagenpark zal evolueren, welke kosten daaraan verbonden zijn, welke behoeftes je zal hebben op vlak van infrastructuur, enzovoort. Hierbij zal je jezelf belangrijke vragen moeten stellen in verband met de toekomst van het bedrijf. 


2. Kies de juiste laadopties voor je werknemers

Afhankelijk van de activiteiten van jouw bedrijf is het gebruik van de bedrijfswagens verschillend. Dat gaat natuurlijk hand-in-hand met welke laadinfrastructuur je nodig hebt om jouw bedrijfsactiviteiten uit te kunnen voeren met de bedrijfswagens. 


3. Laat een technische analyse uitvoeren voor de laadinfrastructuur

In de meeste gevallen is het voor een laadpalenbedrijf uitermate belangrijk dat er op voorhand een sitebezoek gepland wordt. Alleen zo kan er nauwkeurig bepaald worden welke werken er dienen te gebeuren en hoeveel het totale kostenplaatje zal bedragen. 


4. Onderzoek welke laadoplossing het beste is voor jouw bedrijf

Bij sommige laadpaalbedrijven heb je de keuze uit verschillende pakketten of formules voor laadoplossingen. Afhankelijk van de car policy, laadbehoeftes en technische mogelijkheden bij het bedrijf zal je een passende formule moeten uitkiezen die aan de noden van het bedrijf voldoen. 


5. Start de aanbesteding en voorbereidende werken

Nu kan de levering en installatie van deze hardware en diensten worden aanbesteed. Hiervoor worden gespecialiseerde firma’s voor ingeschakeld, alsook voor de dienstverlening op de laadinfrastructuur na oplevering. Zo ben je steeds gerust.


6. Uitvoering van de werken

Men moet in sommige gevallen rekening houden met bepaalde lever- en uitvoeringstermijnen. Dit is o.a. in verhouding met de grootte van het project en met welke laadpalen of -componenten er nodig zijn. Afhankelijk hiervan kunnen sommige firma’s, zoals Pluginvest, deze levertermijnen drukken vanwege voldoende stock. Bovendien kan je bij Pluginvest ook kiezen voor een sleutel-op-de-deurinstallatie die jou volledig ontzorgt van A tot Z. 


7. Kies voor een goede dienst na verkoop

Een goede dienstverlening na de installatie zorgt ervoor dat je steeds op beide oren kan slapen. Je kan dan kiezen voor bepaalde pakketten en ondersteuning waarmee jouw bedrijf steeds wordt bijgestaan door het laadpalenbedrijf. Pluginvest biedt zulke Full Service pakketten en speciale ondersteuning voor fleetbedrijven. 


Dit stappenplan is een duidelijke leidraad waarmee bedrijfsleiders en fleetmanagers aan de slag kunnen om de elektrische transitie voor te bereiden en de eerste stappen te zetten naar de groene mobiliteit van bedrijven in 2026. 

Wens je nog meer gedetailleerde informatie over de elektrische transitie van bedrijven, download dan nu eFleet 2026, dé gids voor de big switch.





Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.