Elektrische bedrijfswagens: hoe de kosten terugbetalen zonder tankkaart?

Bedrijven schakelen massaal over naar elektrische voertuigen, dit brengt zowel voor werkgevers als werknemers nieuwe veranderingen met zich mee. Eén van die veranderingen is de verschuiving van traditionele tankkaarten naar een laadpas voor elektrische voertuigen

Bestaat er ook een 'tankkaart' voor elektrische bedrijfswagens?

Ja, dit bestaat!  Werknemers kunnen perfect de kosten van laadsessie van elektrische voertuigen laten vergoeden door hun werkgever. Dit kan worden berekend op basis van de werkelijke kosten van het elektriciteitsverbruik die de werknemer verbruikt voor het opladen van zijn EV. Bij publieke laadpunten wordt gebruik gemaakt van een laadkaart die elke sessie registreert en automatisch betaalt voor de werknemer. Ook laadsessies bij de werknemers thuis kunnen worden vergoed door de werkgever. Hoe dit proces juist verloopt, lees je verder in dit artikel.

Hoe betaal je de laadkosten terug aan werknemers?

Als een werkgever zowel een bedrijfswagen als een laadpas aanbiedt en de laadpas alleen gebruikt wordt voor het opladen van de bedrijfswagen, dan wordt het belastbaar voordeel beperkt tot de bedrijfswagen. Dit betekent dat je alleen Voordeel van Alle Aard (VAA) voor de bedrijfswagen hoeft te betalen. 

Bovendien kunnen bedrijven bepaalde kosten van de laadpas, elektriciteit en zelfs thuisinstallaties aftrekken van de vennootschapsbelasting. Meer informatie vind je hier.

Als de werknemer ook een thuislaadpunt krijgt en de werkgever de elektriciteitskosten vergoedt, geldt een vergelijkbare fiscale behandeling als bij een bedrijfswagen met tankkaart. 
Er zijn twee belangrijke voorwaarden:

  • De laadpaal moet slim zijn en dus een intelligent communicatiesysteem hebben dat aan de werkgever laat weten hoeveel elektriciteit er wordt gebruikt voor het opladen van de wagen.

  • Daarnaast moet er een juist tarief worden bepaald voor de terugbetaling van de elektriciteit.

Wanneer werkgevers de laadkosten van thuislaadstations vergoeden, bepaalt de werkgever het tarief voor de terugbetaling. Als het bedrijf kiest voor het terugbetalingstarief op basis van het CREG-tarief, geldt dit specifieke tarief voor de betreffende periode. In een notendop: het CREG-tarief is de gemiddelde prijs van elektriciteit in één welbepaalde maand. Dit tarief verschilt dus van maand tot maand. 

Wat zijn de stappen voor terugbetaling van de laadkosten?

De terugbetaling van de elektriciteitskosten gebeurt op basis van de werkelijke kosten. Dit is hoe dit proces verloopt als je een Energy Package kiest en de werknemer met een laadstation thuis laadt:

  1. De werknemer gebruikt zijn laadpaal thuis om zijn elektrische auto op te laden. Hij betaalt dan gewoonweg eerst de elektriciteitsrekening van zijn privéwoning.

  2. Alle laadtransacties worden per maand geregistreerd en per werknemer doorgestuurd naar de laadpaalprovider zoals bv. Pluginvest

  3. De laadpaalprovider maakt een factuur op en verstuurt deze naar de werkgever die de factuur dan betaalt.

  4. Nadat de werkgever de factuur heeft betaalt, ontvangt de werknemer de terugbetaling voor zijn laadsessie, automatisch teruggestort op zijn rekening.


Hoe gebeurt de terugbetaling als werknemers publieke laadstations gebruiken?

Wanneer werknemers openbare laadstations willen gebruiken, hebben ze een Charge@Public laadkaart nodig. Deze kaart biedt toegang tot een breed netwerk van meer dan 450.000 laadstations verspreid over heel Europa. De werkgever kan de laadkosten vergoeden door gebruik te maken van deze laadpas, waardoor elke laadsessie van de werknemer wordt geregistreerd voor een vlotte terugbetaling. Hiervoor ontvangt de werknemer geen terugbetaling omdat de kosten direct worden gedekt door de werkgever. 


Dus net zoals vroeger met de vertrouwde tankkaart, is het nu mogelijk om de laadkosten van je werknemers terug te betalen voor het laadstation thuis en kunnen werknemers ook publiek laden met een laadpas. Dit wordt allemaal automatisch voor je bedrijf en werknemers geregeld als je voor een laadpaalprovider kiest die de extra diensten aanbiedt.Delen


Pluginsights

Kom hier alles te weten over de EV-Sector en vergaar nieuwe inzichten in de transitie naar eMobility.

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.